Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obnovo Haitija naj usmerjajo potrebe prebivalcev

Objava: 01. 04. 2010 / 07:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Obnovo Haitija naj usmerjajo potrebe prebivalcev

Karitas poziva, naj se v središče obnove Haitija postavi potrebe prebivalcev in s tem izboljša kakovost njihovega življenja

Karitas je komisijo Organizacije združenih narodov za pomoč Haitiju, ki se je v tem tednu sestala v New Yorku, pozvala, naj pri načrtovanju obnove te najrevnejše države na zahodni polobli, ki jo je januarja prizadel rušilni potres, v središče postavi potrebe prebivalcev. Karitas tudi meni, da je v obnovo potrebno vključiti haitsko civilno družbo. Najti je treba učinkovite rešitve za trpljenje, ki so mu podvrženi Haitijci. Izboljšati je treba kakovost začasnih zavetišč, zdravstva in reda, ljudi je treba spodbuditi, da bodo iskali primernejša bivališča, v sporočilu komisiji Združenih narodov za pomoč Haitiju piše Karitas, ki tudi opozarja na težave, kot so nizka prehrambena varnost na Haitiju, krčenje gozdov, uničevanje okolja in podobno.

Po mnenju predstavnikov Karitas mora biti na prvem mestu zaščita pravic žensk in otrok. Njihov napredek in zaščita morata biti v osrčju obnovitvenega načrta, piše Karitas, ki Združene narode tudi poziva, naj najrevnejšemu sloju prebivalstva na Haitiju zagotovijo brezplačno zdravstveno oskrbo, spodbudijo naj pravno reformo, ki se bo spoprijela tudi s korupcijo, ter pravične volitve v primernem roku. Kot poročajo pri vatikanskem radiu, predsednik haitske Karitas škof Pierre Dumas poudarja, da mora načrt obnove Haitija zaobjeti zdravstveno področje, področje varovanja okolja, vzgoje in izobraževanja, zaposlitev in ustvarjanja novih delovnih mest.

Karitasovi delavci še vedno pomagajo prizadetim v potresu, ki je Haiti prizadel 12. januarja in je terjal vsaj tristo tisoč človeških življenj. Karitas je do sedaj za pomoč Haitijcem namenila približno dvanajst milijonov ameriških dolarjev, devetsto tisočim ljudem je zagotovila začasna bivališča, več kot 1.160.000 pa jih je oskrbela s prehrambenimi izdelki in zdravili. Topla kosila je Karitas razdelila vsaj milijonu in pol Haitijcem, več kot dvesto tisoč osebam pa je zagotovila dostop do pitne vode. Trinajst tisoč otrok, ostarelih in prizadetih je prejelo posebno pomoč v obliki možnosti zadrževanja v posebnih varnih prostorih, namenjenih igri in srečevanjem.

Haiti velja za najrevnejšo državo na zahodni polobli, kjer je stopnja brezposelnosti več kot osemdesetodstotna. V januarskem potresu z močjo 7,1 stopnje po Richterjevi lestvici, ki mu je sledilo več hujših popotresnih sunkov, je bilo ranjenih vsaj dvesto tisoč prebivalcev, prav toliko družin oziroma 1,2 milijona prebivalcev pa danes nujno potrebuje zavetišče. Revna država, ki se neuspešno spoprijema tudi z aidsem, je povsem odvisna od pomoči mednarodne skupnosti.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh