Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Od skupnega obhajanja evharistije smo še daleč'

Objava: 20. 01. 2011 / 08:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Od skupnega obhajanja evharistije smo še daleč'

Včerajšnja splošna avdienca posvečena tednu molitve za edinost kristjanov, Benedikt XVI. pa ločene krščanske Cerkve poziva k skupni socialni angažiranosti.

Krščanske Cerkve so po besedah papeža Benedikta XVI. še precej daleč od skupnosti zadnje večerje. Obhajanje evharistije je izraz polnega občestva med Kristusom in vernim ljudstvom, je sveti oče pojasnil med včerajšnjo splošno avdienco v vatikanski dvorani Pavla VI. Svoj nagovor je posvetil molitveni osmini za edinost kristjanov, ki jo Cerkve po svetu obeležujejo v tem tednu, zaključi pa se v torek, 25. januarja. Papež je dejal, da so v tem tednu vsi verniki v Kristusu povabljeni, naj se povežejo v molitvi in tako pričujejo o globoki povezanosti, ki obstaja med njimi, ter prosijo za polno občestvo.

Benedikt XVI. je še dejal, kako lahko iz pričevanja apostolov sklepamo, da je vsakodnevno obhajanje evharistije že takrat sodilo k življenju prvih kristjanov, saj so želeli izraziti svoje polno občestvo tako z Jezusom kot med seboj. Žal smo danes po papeževih besedah od tovrstne občestvenosti, za kakršno je molil Jezus, še zelo daleč.

Sveti oče je vse pripadnike ločenih krščanskih Cerkva izrecno pozval vsaj k skupni socialni angažiranosti. Pri tem je poleg skupnega lomljenja kruha omenil še tri značilnosti ekumenizma: skupno vero, torej edinost in neomajnost v poslušanju nauka apostolov, ljubezen do bližnjega in, nenazadnje, skupno molitev. Izrednega pomena je zavezanost k socialni angažiranosti, ljubezni do bližnjega in pravičnosti, je poudaril Benedikt XVI.

Poglobitev nauka apostolov in vere, kakršno izpovedujemo v molitvi Credo, je temelj, na katerem stojimo kristjani. Skrbno moramo negovati tudi molitev, še posebej Očenaš, ki nam izrecno sporoča, da smo vsi bratje in sestre Jezusa Kristusa. Te oporne točke, iz katerih je po pričevanju apostolov živela že skupnost prvih kristjanov, tudi za sodobne kristjane pomenijo 'stebre enotnosti'.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh