Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odličje sv. Cirila in Metoda Lojzetu Čemažarju

Za vas piše:
J. P.
Objava: 02. 02. 2024 / 18:34
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.02.2024 / 18:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odličje sv. Cirila in Metoda Lojzetu Čemažarju
Prejemnik odličja sv. Cirila in Metoda, akademski slikar Lojze Čemažar. FOTO: Tatjana Splichal

Odličje sv. Cirila in Metoda Lojzetu Čemažarju

Kot so sporočili s Slovenske škofovske konference (SŠK), bo ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar v njihovem imenu izročil odličje sv. Cirila in Metoda akademskemu slikarju Alojziju (Lojzetu) Čemažarju.

Slovenski škofje so namreč na 144. redni seji SŠK sklenili, da odličje sv. Cirila in Metoda, ki je najvišje priznanje Katoliške cerkve v Sloveniji, Lojzetu Čemažarju podelijo za zvesto služenje Cerkvi med Slovenci, in sicer v nedeljo, 11. februarja 2024, ob 10. uri v Župniji Ljubljana-Ježica.

Predanost slovenskemu narodu in krajevni Cerkvi

»Lojze Čemažar je s svojim delom pokazal predanost slovenskemu narodu in krajevni Cerkvi ter sodobno umetniško govorico uspešno vključil v bogoslužni prostor. Pri poslikavi oltarne stene katoliške stolne cerkve v Beogradu se je v kompozicijskem in ikonografskem pogledu navezal na bizantinsko slikarstvo, s čimer je poudarjena ekumenska nota,« so zapisali v SŠK.

Študentska Prešernova nagrada

Čemažar se je rodil 8. februarja 1950 v Klečah pri Ljubljani. Po srednji aranžerski šoli je študiral slikarstvo na ljubljanski Akademiji likovnih umetnosti in leta 1976 prejel študentsko Prešernovo nagrado. Po diplomi pri profesorjih Milanu Butini in Andreju Jemcu je leta 1979 zaključil še podiplomski študij, istega leta se je izpopolnjeval v Parizu.

V različnih klasičnih slikarskih tehnikah

Med letoma 1978 in 1980 je poučeval na idrijski Gimnaziji Jurija Vege in v svoji nekdanji osnovni šoli v Stožicah, v prvi polovici 80. let pa začel delovati kot samostojni slikar. Snovanja je uresničil v več različnih klasičnih slikarskih tehnikah. Posvetil se je osebnemu slikarskemu delu in izrazu ter sčasoma javnim delom sakralnih vsebin in motivov.

Lojze in Marinka Čemažar sta na skupni zakonski poti že debela štiri desetletja. FOTO: Tatjana Splichal

Načrtoval tudi liturgična oblačila

Skozi desetletja je nastajal obsežnejši opus del razpoznavnih verskih vsebin, slik krščanske ikonografije, zlasti v tehnikah oljnega in zidnega slikarstva (freska, sgraffito, delno mozaik) in vitraja. Njegove podobe Kristusa, Matere Marije in svetnikov je najti na številnih znamenjih po Sloveniji. Načrtoval je tudi liturgična oblačila, so še sporočili s SŠK.

Bralec Božje besede in delivec obhajila

Deloval je v Umetnostnem gradbenem svetu Nadškofije Ljubljana, od ustanovitve v Gibanju za življenje in Odboru za posvetitev Jezusovemu in Marijinemu Srcu. Posebno skrb namenja domači župniji na Ježici. Je bralec Božje besede, delivec obhajila pri mašah in prinašalec Jezusa v sveti hostiji bolnikom.

Šest otrok, tudi duhovnik

Z ženo Marinko sta hvaležna za debela štiri desetletja zakona in starša šestih odraslih otrok, leta 2021 sta se z družino razveselila nove maše sina Petra Čemažarja, zdaj duhovnika ljubljanske nadškofije. Svojim otrokom, vnukom in tudi drugim, ki ga srečujejo, Lojze Čemažar posreduje vero z iskrenim in doslednim odnosom do molitve in rednega obiska maše.

Blizu mu je molitev k Božjemu srcu

»Rožni venec, vsaj delno, doma redno molimo. V družini smo se posvetili Jezusovemu in Marijinemu srcu. Meni osebno je blizu molitev k Božjemu srcu, v kateri prosimo za družine ter za bližnje in oddaljene. Sicer pa vsaj poskušamo živeti v zavesti resničnosti Božje besede in v moči zakramentov,« je Lojze Čemažar pred tremi leti povedal v pogovoru za Družino.

Nalaganje
Nazaj na vrh