Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odločen nastop proti verski nestrpnosti

Objava: 03. 01. 2011 / 10:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Odločen nastop proti verski nestrpnosti

Papež Benedikt XVI. je v svojem novoletnem nagovoru poudaril, da je verska svoboda 'neodtujljivi sestavni del vsake pravne države'.

Papež Benedikt XVI. je v svojem nagovoru na prvi dan novega leta, svetovnega dneva miru, ki smo ga letos obhajali pod naslovom 'Verska svoboda, pot do miru', pozval k odločnemu nastopu proti nestrpnosti, zatiranju in nasilju do kristjanov in pripadnikov drugih veroizpovedi. Diskriminacija, ki so ji v zadnjem času izpostavljeni predvsem kristjani, ne sme voditi v pomanjkanje poguma in vdanost v usodo, je dejal sveti oče. Človeštvo se ne sme sprijazniti 'z negativno močjo sebičnosti in nasilja', ki ogroža prihodnost celotnih ljudstev. Verska svoboda je 'neodtujljivi sestavni del vsake pravne države', je pred več tisoč verniki, zbranimi v baziliki sv. Petra v Vatikanu, poudaril Benedikt XVI., in kdor to temeljno pravico taji, pod vprašaj postavlja vse človekove pravice, saj je verska svoboda 'vrhunec in povzetek' le-teh.

Svet je po papeževih besedah še vedno prežet z logiko vojne, zato moramo novo leto pričeti z zavestjo, da lahko človeštvu upanje in mir zagotovi le Bog. Ob začetku leta moramo prisluhniti kriku številnih mož, žena in otrok, ki so postali žrtve vojne, saj s tem predstavljajo 'najgrozljivejše in najnasilnejše obličje zgodovine'. Papež je zato pozval k molitvi, da bi mir, ki so ga angeli oznanili pastirjem v božični noči, lahko prispel povsod.

Samo besede seveda ne zadoščajo, da bi zagotovili mirno sožitje vseh ljudi. Potrebni so konkretni napori odgovornih pri posameznih narodih, predvsem pa vsakega posameznika v njegovem vsakdanjem življenju, je poudaril sveti oče.

Svetovni dan miru so v katoliški Cerkvi prvič obhajali leta 1967 na pobudo papeža Pavla VI. (1963-1978). V svoji mirovni poslanici se je Pavel VI. obrnil na vladarje vseh držav sveta in 1. januar razglasil za svetovni dan miru.

V svoji sredi decembra objavljeni poslanici ob letošnjem svetovnem dnevu miru je Benedikt XVI. izpostavil dejstvo, da je svobodno izkazovanje svoje vere ogroženo ne le v Aziji in Afriki, pač pa tudi v zahodnem svetu. Poskusi, da bi v tem delu sveta vero pregnali iz javnega življenja, predstavljajo 'prefinjeno obliko sovražnosti proti veri', meni papež.

Papeževo slovesno sveto mašo na novoletni dan je glasbeno oblikoval kölnski stolni zborovodja Oliver Sperling v sodelovanju s še štirimi zborovodji, prepeval pa je zbor, sestavljen iz udeležencev mednarodnega kongresa združenja 'Pueri Cantores'. Sperling je za to priložnost pripravil gregorijansko koralno mašo 'Missa de Angelis'.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh