Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odštevanje do slovesne razglasitve, šotori za romarje že postavljeni

Objava: 29. 04. 2011 / 10:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Odštevanje do slovesne razglasitve, šotori za romarje že postavljeni

V Rimu so sprva računali na tri milijone romarjev, število bo po prijavah sodeč občutno manjše.

V Rimu, pa tudi v Krakovu, se je že pričelo odštevanje pred jutrišnjim pričetkom slovesnosti ob razglasitvi nekdanjega papeža Janeza Pavla II. za blaženega. Od torka dalje italijansko prestolnico na skorajda vsakem križišču krasita dva plakata s podobo skorajšnjega blaženega Karola Wojtyle/Janeza Pavla II. Tudi številni mestni avtobusi so okrašeni s podobo poljskega papeža, ki svoje someščane v rimskem narečju poziva k sodelovanju: ‘Damose da fa', semo Romani! (Lotimo se dela, saj smo Rimljani!’). Drug motiv prikazuje skorajšnjega blaženega, ki dviga otroka v zrak, podo podobo pa je zapisana njegova duhovna oporoka: ‘Iskal sem vas. Prišli ste k meni. Za to sem vam hvaležen.’

Državni predsedniki, med njimi tudi francoski predsednik Nicolas Sarkozy, in številni drugi visoki politiki, kot je denimo predsednik Evropske komisije Jose Manuel Durao Barroso, se bodo prav tako udeležili slovesnosti ob razglasitvi. Ob tej priložnosti bo najverjetneje prišlo tudi do političnih srečanj ali dvostranskih pogovorov, čeprav v uradnem programu niso predvideni.

V Vatikanu računajo s petsto tisoč obiskovalci, Rim ostaja pri svojih ocenah o milijonu romarjev, čeprav bo število po prijavah sodeč občutno manjše. Dva šotora v mestu sta že postavljena, vojska in pripadniki Rdečega križa pa lahko dodatne po potrebi postavijo zelo hitro. Na deset tisoče poljskih romarjev bo pripotovalo šele v soboto in bodo noč preživeli kar na avtobusih, takoj po razglasitvi v nedeljo pa se bodo odpravili nazaj proti domu.

Velikonočni prazniki so bili za italijansko policijo in prometnike zadnji preizkus za bližajoči se veliki dogodek. 1. maja od četrte ure zjutraj bo Trg sv. Petra v Vatikanu popolnoma zaprt, tri mestne četrti pa bodo zaprte za avtomobile, potovalne avtobuse in motorna kolesa.

Slovesnosti se pričnejo v soboto zvečer z molitvenim bdenjem na Circus Maximus, največjem trgu v središču mesta. V prvem delu programa bodo spregovorile priče novega blaženega: dolgoletni papežev tajnik kardinal Stanislaw Dziwisz, ki je danes naslednik Karola Wojtyle kot krakovski nadškof, pa nekdanji vatikanski tiskovni predstavnik Joaquin Navarro-Valls, ter francoska redovnica Marie Simon-Pierre Normand, ki svoje ozdravljenje pripisuje poljskemu papežu.

V drugem delu nočnega bdenja je na sporedu skupna molitev rožnega venca, v katero bodo vključena vsa večja Marijina svetišča po svetu – s Poljske, iz Tanzanije, Libanona, Mehike in Portugalske. Papež Benedikt XVI. bo dogajanje spremljal iz svojega stanovanja. Ob koncu se bo preko video povezave pridružil zbranim vernikom, izrekel sklepno molitev in podelil blagoslov.

Vrhunec slovesnosti sledi v nedeljo ob deseti uri s slovesnim bogoslužjem na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Po razglasitvi bo zadonel nov slavospev v čast novemu blaženemu. Vstopnice in rezervacije za to slovesnost niso potrebne, kdor bo pravočasno prispel, si bo lahko zagotovil najboljši prostor. V številnih delih mesta bo slovesnost predvajana na velikih ekranih.

Mesto Rim bo cerkveno slavje spremljalo s številnimi pobudami. Javna prevozna sredstva bodo v noči na 1. maj obratovala brez prestanka. Okoli dva tisoč policistov, karabinjerjev in gasilcev je v pripravljenosti. Državni in mestni muzeji bodo 1. in 2. maja na ogled za en evro. Vatikanski muzeji so do polnoči odprti že od torka dalje, romarji bodo za ogled plačali osem evrov.

Včeraj so v razstavnem prostoru pri Berninijevih kolonadah na Trgu sv. Petra odprli razstavo o življenju Janeza Pavla II. Skupaj s poljskim ministstvom za kulturo Vatikan prikazuje dokumente in razstavne predmete o Karolu Wojtyli od otroštva prek študentskih in vojnih let do izvolitve za papeža. Danes italijanska pošta izdaja posebno znamko, vatikanska, v sodelovanju s poljsko pošto, je že v obtoku.

Od nedelje opoldan bo na papeževem oltarju izpostavljena krsta s posmrtnimi ostanki novega blaženega, ki jo bodo romarji lahko počastili, ko pa bo odšel še zadnji obiskovalec, bodo krsto Janeza Pavla II. prenesli v desno stransko ladjo bazilike sv. Petra, v neposredno bližino Michelangelove Pieta.

Številni Poljaki bodo razglasitev ‘njihovega’ papeža za blaženega raje spremljali v Krakovu kot v Rimu. Po vsem mestu so razporejeni veliki ekrani, preko katerih bodo prenašali slovesnost iz Vatikana. Mesto slovesnosti spremlja z bogatim kulturnim programom: v kinematografih predvajajo filme o papežu, v gledališčih so na sporedu drame Karola Wojtyle, na mestnem trgu, največjem v Evropi, pa v nedeljo zvečer načrtujejo koncert z mednarodnimi gosti.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh