Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odstop višjega rabina, ki ga je navajal celo papež

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 16. 04. 2013 / 07:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Odstop višjega rabina, ki ga je navajal celo papež

Višjega rabina Gillesa Bernheima je Izraelitski osrednji konzistorij v Franciji zaradi plagiatorstva nemudoma poslal na 'prisilni dopust'.

Francoski višji rabin Gilles Bernheim mora zaradi domnevnega plagiatorstva zapustiti svoj položaj. Najvišji predstavnik judovstva v Franciji je bil nemudoma poslan na 'prisilni dopust', kot so sporočili z Izraelitskega osrednjega konzistorija (Consistoire Central israélite de France) v Parizu. Bernheim je pred kratkim priznal, da je v svojih številnih zapisih kopiral dela drugih avtorjev, ob tem pa še dodal, da dejansko nikoli ni pridobil visokega akademskega naziva iz filozofije, ki ga navajajo v njegovem življenjepisu.

Ravno enega izmed plagiatov je upokojeni papež Benedikt XVI. – celo ob izrecni omembi Bernheimovega imena – uporabil kot 'iztočnico' v svojem odmevnem zadnjem nagovoru na božičnem sprejemu za člane rimske kurije. Bernheim v omenjenem delu navaja filozofsko-antropološke utemeljitve, ki nasprotujejo sklepanju istospolnih zakonskih zvez, in Benedikt XVI. je te utemeljitve vključil v svojo razpravo.

Bernheim je bil leta 2008 imenovan za višjega rabina v Franciji. Sredi letošnjega marca so o njem začele krožiti govorice o domnevnem plagiatorstvu. Po navedbah francoskih medijev je višji rabin minuli teden svojo napako priznal in se javno opravičil vsem ostalim francoskim rabinom.

Do imenovanja novega višjega rabina bosta Bernheimove naloge prevzela direktor šole za rabine, rabin Olivier Kaufmann, in veliki rabin v Parizu, Michel Gugenheim.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh