Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Olav Fykse Tveit

Objava: 08. 12. 2010 / 07:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Olav Fykse Tveit

Olav Fykse Tveit na obisku pri Benediktu XVI.

Generalni tajnik Ekumenskega sveta Cerkva o srečanju s papežem v pogovoru za vatikanski radio.

Generalni tajnik Ekumenskega sveta Cerkva Olav Fykse Tveit je minuli konec tedna preživel na uradnem obisku v Vatikanu, kjer je minulo soboto obiskal svetega očeta Benedikta XVI. Kot je norveški luteranski pastor pojasnil v pogovoru za vatikanski radio, je bil njun pogovor odprt in prijateljski.

Papež Benedikt XVI. je po Tveitovih besedah med drugim izpostavil pomen dela Ekumenskega sveta Cerkva, pa tudi vlogo generalnega tajnika tega sveta. Pastor Tveit je pojasnil, da je sveti oče izrazil svoje zanimanje za razvoj in načrtovanje njihovega prihodnjega dela, in dodal, da je papež sam dejaven v njihovi komisiji 'Vera in cerkvena ureditev', kar pomeni, da zelo dobro pozna to posebno razsežnost njihovega dela, posebej pa se zanima za njihovo soočanje s teološkimi vprašanji in za delo na področju krepitve vidne edinosti med kristjani.

Na novinarsko vprašanje, kakšne so njegove želje v zvezi z dialogom s katoliško Cerkvijo, je generalni tajnik Ekumenskega sveta Cerkva odgovoril, da si želi večje vključenosti rimskokatoliške Cerkve v delo Ekumenskega sveta Cerkva, da bi tako sodelovanje med krščanskimi Cerkvami imelo večji učinek. Po Tveitovem mnenju gre za sodelovanje, ki mora iz dneva v dan rasti. Pastor je še pojasnil, da je Ekumenski svet Cerkva bratska skupnost, ki združuje Cerkve iz vsega sveta. Dodal je, da mu predstavniki različnih Cerkva, ki so članice Ekumenskega sveta Cerkva, pripovedujejo o tem, kako tesno je njihovo sodelovanje s katoliško Cerkvijo, tako na lokalni kot tudi na nacionalni ravni, kar je zanj dokaz, da krščanske Cerkve sodelujejo v številnih kontekstih in to po vsem svetu.

Pastor Tveit je bil za generalnega tajnika Ekumenskega sveta Cerkva imenovan konec avgusta lansko leto, položaj pa je uradno nastopil januarja letos.

Tveit se je v okviru svojega uradnega obiska v Vatikanu sestal še s predstavniki Papeškega sveta za pospeševanje edinosti med kristjani. Obiskal je tudi sedež Skupnosti svetega Egidija, kjer je potekalo ekumensko molitveno srečanje, ter se srečal s člani Gibanja fokolarov. V metodistični cerkvi v Rimu je vodil bogoslužje ter se sestal s predstavniki rimske protestantske skupnosti. Tveita so spremljali njegova soproga Anna Bjorvatten, podtajnik Ekumenskega sveta Cerkva Georges Lemopoulos, predstojnik komisije Vera in cerkvena ureditev John Gibaut, programski direktor Ekumenskega sveta Martin Robra, odgovorna za vlogo žensk v Cerkvi Fulata Mbano-Moyo in direktor komunikacij Mark Beach.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh