Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Opogumljajoče besede za angolsko mladino

Objava: 23. 03. 2009 / 10:55
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Opogumljajoče besede za angolsko mladino

‘Bog je prihodnost!’ (O futuro e Deus!), je zaklical papež Benedikt XVI. 30.000 mladim Angole na srečanju v angolski prestolnici. Prav posebej se je s tem vzklikom obrnil na mlade invalide, žrtve državljanske vojne in zemeljskih min (v angolskih tleh je še vedno zakopanih na milijone min), pri tem pa uporabil besede iz Razodetja: ‘Bog bo obrisal vsako solzo.’ V izmišljenem ‘pogovoru z dvomečim mladeničem’ je poudaril, da jim ne more ponuditi nobenega drugega odgovora kot le Jezusove besede: ‘Ne bojte se. Verujte v Boga.’

Papež je mlade povabil, naj med mašno daritvijo skušajo poiskati stik z Jezusom in ga prositi za pogovor, se od njega naučiti, kako naj resnično zaživijo. Benedikt XVI. je mladino Angole posvaril pred nezadržnim vdiranjem individualistične in hedonistične kulture, ki je usmerjena le v užitek, in jih opogumljal za življenje v ljubezni in služenju sočloveku. Pri sprejemanju življenjskih odločitev naj se zavedajo njihovih dokončnosti, tako papež, zato naj o vsaki življenjski prelomnici temeljito premislijo: o zakonu, o duhovniškem poklicu – vse te odločitve od nas zahtevajo razmislek o osebni svobodi. Kdor pa se tovrstnim odločitvam izogiba, s tem tvega, da nikoli ne bo dozorel, torej nikoli zares odrasel.

Zato je papež mlade vzpodbudil, naj bodo pogumni, naj si upajo sprejemati odločitve o svojem življenju, pri tem pa naj za pomoč prosijo Svetega duha in mu dopostijo, naj deluje preko njih. Pozval jih je, naj – kot Jezus – tvegajo skok v dokončnost in s tem dajo možnost življenju.

Srečanja na športnem stadionu, ki je že od leta 1947 prizorišče pomembnih nogometnih tekem, se je udeležilo okoli 30.000 mladih. Že ure pred začetkom srečanja so se mladi v pričakovanju Svetega očeta na vročem soncu štadiona družili ob zvokih verske pop glasbe. Ko se je v papamobilu pripeljal Benedikt XVI., so ga mladi pričakali z vzklikom: ‘Papa, amigo, Angola esta contigo’ (Papež, naš prijatelj, Angola je s Teboj), več skupin pa je izvajalo značilne angolske plese in glasbo.

Angolski škof Almeida Kanda, ki je zadolžen za pastoralo mladih, je povedal, da je papežev obisk štadiona pokazal, kako zelo pomemben je Sveti oče v življenju angolske mladine. Mladi računajo na papeža, vanj polagajo številne upe in od njega pričakujejo smernice ter besede vzpodbude. Škof je izrazil svoje nezadovoljstvo s korupcijo in nepravičnostjo v Angoli in dodal, da mladi kristjani želijo ukrepati, vendar se večkrat čutijo popolnoma nemočne. Ravno mladi, je povedal škof, pa utelešajo veselje, upanje in verodostojnost.

Po nagovoru Benedikta XVI. se je nekaj mladih glasbenikov in plesalcev pridružilo papežu pri oltarju. Ob spremljavi inštrumentov je mladi invalid na vozičku, žrtev državljanske vojne, zapel ganljivo versko pesem v portugalščini. Papež je stoje poslušal in bil pri tem vidno ganjen. Z glasnimi vzkliki so se mladi ob koncu papežu zahvalili za obisk, nato pa skupaj z njim zmolili Očenaš.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh