Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Oratorij 2024 s starozaveznim prerokom

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 08. 10. 2023 / 07:50
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 08.10.2023 / 08:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Oratorij 2024 s starozaveznim prerokom
Prerok Daniel v levnjaku. FOTO: arhiv Družine (P. P. Rubens)

Oratorij 2024 s starozaveznim prerokom

Oratorij Slovenija je na svojih družbenih omrežjih napovedal temo oratorija 2024: tokrat je znova na vrsti svetopisemski lik, starozavezni prerok Daniel.

Kot so zapisali v ekipi Oratorija Slovenija, »želimo, da bi s svojo zvestobo, zaupanjem Bogu, modrostjo in pravičnostjo v prihajajočem letu nagovoril animatorje in otroke po vsej Sloveniji«.

Veselimo se druženja z Danielom na Oratoriju 2024!

Kdo je bil prerok Daniel?

Daniel je četrti med velikimi preroki Stare zaveze. Bil je eden izmed judovskih izgnancev v babilonskem suženjstvu. Pripovedni del njegove knjige, od 2. do 8. poglavja, se dogaja na babilonskem dvoru, na katerem so Daniel in njegovi trije prijatelji določeni za službo kralju Nebukadnezarju.

Prerok Daniel jasno pokaže, kako naj ravna verni človek, ko mu grozijo zanke krivoverstev in poganstva.

Daniel, obdarovan s posebno modrostjo, s katero edini lahko razloži kraljeve sanje (4. in 5. poglavje), pokaže, da je Božja moč, ki svoje preroke napolni z modrostjo, tolikšna, da lahko popolnoma spremeni katerokoli stanje. To se še posebej kaže v pripovedih o mladeničih v ognjeni peči in o Danijelu v levnjaku (3. in 6. poglavje). Tukaj vidimo, kako Bog zelo konkretno odgovarja na junaško vero svojih služabnikov, ki se uprejo grožnjam orožja in smrti, ki skušajo zadušiti svobodo vesti.

Prerok Daniel tako pokaže, kako naj ravna verni človek, ko mu grozijo zanke krivoverstev in poganstva, kar je tako zelo aktualno tudi danes. Za tistega, ki zmore zgodovino brati duhovno, vsi dogodki preidejo v Božji načrt in priložnost za razodetje Božje moči.

Nalaganje
Nazaj na vrh