Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Oskrunjeno krščansko pokopališče v Turčiji

Objava: 02. 11. 2010 / 11:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Oskrunjeno krščansko pokopališče v Turčiji

Ekumenski patriarh Bartolomej I. je ogorčen.

Neznanci so opustošili krščansko pravoslavno pokopališče na turškem otoku Gökceada v Egejskem morju. Kot so včeraj poročali turški mediji, so storilci podrli križe na oseminsedemdesetih nagrobnikih in jih polomili. Vandalizem naj bi se zgodil 29. oktobra, ko v Turčiji obhajajo narodni praznik. Otok Gökceada je središče majhnega števila grških pravoslavnih kristjanov, ki še žive v Turčiji in je bil leta 1922 izvzet iz grško-turške 'menjave prebivalstva'.

Carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej I. se je ogorčeno odzval na skrunitev pokopališča. Kot je dejal, je na to območje komajda dobro prisijal žarek upanja za rešitev medsbojnih sporov, ko se ponovno dogajajo tovrstne nezaslišane in nespodbudne stvari. Otok Gökceada je rojstni kraj carigrajskega ekumenskega patriarha, Bartolomej I. je na njem tudi odraščal. Izrazil je svoje razočaranje, da do nasilnih dejanj vedno pride v trenutku, ko tamkajšnji prebivalci skušajo 'mirno zajeti malce zraka'. Kljub tovrstnim dogodkom Cerkev v Turčiji ne bo opustila svojega boja za preživetje.

Turška vlada je dejanje prav tako obsodila. Začela je z ustrezno preiskavo dogodka, da bi odkrila storilce in jih primerno kaznovala, je zapisano v sporočilu za javnost s turškega zunanjega ministrstva. Oblasti so izvedle vse potrebne ukrepe, da bi preprečile ponovitev takšnega dejanja. Odprto pa ostaja vprašanje, zakaj je izjavo podalo zunanje ministrstvo, saj so kristjani, ki prebivajo na otoku Gökceada, turški državljani.

Fotografija je ilustrativna.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh