Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Osma obletnica nastopa pontifikata Benedikta XVI.

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 25. 04. 2013 / 06:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Osma obletnica nastopa pontifikata Benedikta XVI.

Bogoslužno slovesnost ob začetku pontifikata nemškega papeža smo lahko spremljali 24. aprila 2005.

Včeraj je minilo natanko osem let, ko je bil 24. aprila 2005 slovesno ustoličen zdaj že upokojeni papež Benedikt XVI. Med slovesnim bogoslužjem na Trgu sv. Petra v Vatikanu je tedaj 78-letni papež prejel znamenja papeške časti – palij in ribiški prstan. Pet dni pred tem, 19. aprila, je bil kardinal Joseph Ratzinger na konklavu v četrtem krogu izvoljen za naslednika papeža Janeza Pavla II., ki je umrl 2. aprila istega leta.

Pontifikat Benedikta XVI. je trajal skoraj osem let, natančneje 2.872 dni. 28. februarja letos se je Benedikt XVI. umaknil s položaja poglavarja katoliške Cerkve. Svoj odstop je 11. februarja napovedal in pojasnil z utemeljitvijo, da 'njegove moči zaradi starosti niso več primerne za ustrezno opravljanje nalog Petrovega naslednika'. Obenem je napovedal, da bo še naprej 'sveti Božji Cerkvi z življenjem v molitvi služil z vsem srcem'.

Kot je nedavno pojasnil brat upokojenega papeža, Georg Ratzinger, je Benedikt XVI. po svojem odstopu 'izredno olajšan, da mu ni več potrebno nositi odgovornosti za vesoljno Cerkev. Hvaležen je, da to breme ne leži več na njegovih ramenih'. V letni papeški rezidenci v Castel Gandolfu, kjer upokojeni papež prebiva od svojega odstopa 28. februarja, tam pa bo ostal do selitve v samostan Mater Ecclesiae v Vatikanu, se počuti 'zelo dobro', kot so avstrijski mediji povzeli besede papeževega brata.

Kot je še poudaril Georg Ratzinger, njegov brat ne trpi za kakršno koli hudo boleznijo, pač pa ima običajne težave, ki pridejo s starostjo. S tem je brat Benedikta XVI. zanikal govorice, da se je zdravstveno stanje nekdanjega papeža v tednih po odstopu občutno poslabšalo.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh