Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Otroci alkoholikov: prvi, ki trpijo, zadnji, ki prejmejo pomoč

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 13. 02. 2024 / 13:25
Oznake: Vzgoja
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.02.2024 / 14:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Otroci alkoholikov: prvi, ki trpijo, zadnji, ki prejmejo pomoč
FOTO: Unsplash

Otroci alkoholikov: prvi, ki trpijo, zadnji, ki prejmejo pomoč

V sklopu mednarodnega tedna otrok alkoholikov v tednu med 11. in 17. februarjem poteka kampanja ozaveščanja o problematiki družinskega alkoholizma na temo »Naj ne boli – naj se celi!«.

V Sloveniji se z izzivi alkoholizma sooča ena od štirih družin. Pogosto so otroci prvi, ki trpijo, in zadnji, ki prejmejo pomoč. Življenje v družini, ki je zaznamovana z alkoholizmom, lahko otrokom prinese dolgotrajne posledice.

»Otrok, ki živi s staršem alkoholikom, je vsakodnevno ujet v kaos in nepredvidljivost. Je skrben varuh te »družinske skrivnosti«, ki je iz lojalnosti do družine in strahu pred posledicami ne zaupa nikomur. Raziskave kažejo, da je kar 70 odstotkov odraslih otrok alkoholikov prepričanih, da so v obdobju odraščanja uspešno prikrivali alkoholizem staršev pred okolico. Čutijo strah in sram. Občutek krivde,« je v intervjuju za prilogo Naša družina pred časom povedala Sonja Gerič Bevec, vodja društva za pomoč otrokom alkoholikov NACOA.

Ključna vloga podpornih oseb

Otroci, ki so prizadeti zaradi starševskega alkoholizma, potrebujejo podporo in razumevanje, da lahko znova najdejo upanje in okrevajo. Letošnja kampanja spodbuja k skupnemu delovanju za izboljšanje življenja teh otrok.

Poleg strokovnih oblik pomoči organizatorji želijo poudariti neprecenljivo vlogo, ki jo lahko odigrajo posamezniki, kot podporne osebe v življenju teh otrok – sosedje, učitelji, tete in vsi drugi, ki so pripravljeni prisluhniti, razumeti in pomagati.

Podporne osebe lahko odigrajo ključno vlogo pri tem, da se ti otroci opolnomočijo in lažje soočajo z izzivi, ki jih prinaša alkoholizem v družini. Podporna oseba je otroku v pomoč pri premagovanju bolečine in osamljenosti, hkrati pa usmerja k okrevanju. »Le ena varna oseba je dovolj, da lahko spremeni tok otrokovega življenja,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Stigma zaznamuje celo družino

Želja pa je tudi zmanjšati stigmo, ki bdi nad alkoholizmom. »Ko stigmatiziramo osebo z zasvojenostjo, se ta stigma prenaša na celotno družino, vključno z otroki, ki se zaradi tega težje odločijo spregovoriti o svojih težavah in poiskati pomoč.« Z odpravljanjem stigme lahko naredimo že prvi korak k okrevanju družin in otrok, ki se soočajo s težko realnostjo.

Osrednji dogodek letošnje kampanje bo pogovorno omizje z naslovom »Kaj pa otroci? Pomoč, upanje in zdravljenje.«, ki bo v četrtek, 15. februarja ob 11. uri v prostorih NIJZ Območne enote Murska Sobota. Sodelujoči Karmen Henigsman z NIJZ, psihoterapevtka Jasmina Kristovič in Žiga Kastelic, odrasli otrok alkoholika in avtor knjige Ti, v moji krvi, bodo osvetlili posledice življenja v alkoholični družini. Kampanjo organizirajo: NACOA Slovenija, Društvo za pomoč otrokom alkoholikov, Društvo Žarek upanja in Zveza klubov zdravljenih alkoholikov Slovenije.

Kupi v trgovini

Novo
Velika preizkušnja
Proza
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh