Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

P. Lombardi: Za nikogar ne želim smrtne kazni

Objava: 05. 10. 2010 / 10:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

P. Lombardi: Za nikogar ne želim smrtne kazni

Vatikanski tiskovni predstavnik je v televizijski oddaji predstavil cerkveno stališče do kaznovanja.

Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je minuli konec tedna v oddaji vatikanske televizije ‘Octava Dies’ izjavil, da nasprotuje smrtni kazni in da si je ne želi nikjer na svetu. Svoje nasprotovanje je izrazil v luči nedavnih dogodkov, ko je tudi katoliška Cerkev javno nasprotovala kamenjanju iranske zapornice (http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/888ACE865680E62CC1257797002897B8?OpenDocument)

‘Smrtne kazne si ne želim ne na Kitajskem, ne v Iranu, ne v Združenih državah Amerike, ne v Indiji ne v Indoneziji, pa tudi ne v Savdski Arabiji – nikjer na svetu’, je poudaril p. Lombardi. In nadaljeval: ‘Nočem je ne kot kamenjanje, ne kot ustrelitev, ne kot obglavljanje, ne kot obešanje, ne kot električni stol, ne kot smrtonosno injekcijo. Nočem je ne za ženske ne za moške, ne za invalide ne za zdrave. Nočem je ne za civiliste ne za vojake; ne v miru ne v vojni. Nočem je za tistega, ki je domnevno nedolžen, in tudi je nočem za krivca, ki je priznal. Nočem je za homoseksualce. Nočem je za prešuštnice. Nočem je za nikogar,’ je zatrdil p. Lombardi in dodal, da smrtne kazni noče niti za morilce, niti za mafijce, niti za izdajalce in tirane. Noče je kot maščevanje in ne kot način, da se rešimo nadloge in stroškov ujetnikov, noče je niti kot domnevno usmiljenje.

‘Iščem pravičnost, ki je večja od tega,’ je dejal in izpostavil, da je prav hoditi po tej poti in v korist vseh vedno bolj poudarjati dostojanstvo osebe in človeškega življenja, o katerem mi ne moremo odločati. Kakor pravi Katekizem katoliške Cerkve, so danes primeri, ko je krivca potrebno neizogibno ubiti, da bi tako postal neškodljiv, zelo redki, če ne celo neobstoječi. ‘Napravimo jih neobstoječe. Tako je bolje,’ je svoje stališče do smrtne kazni zaokrožil p. Lombardi.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh