Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeška akademija znanosti pod novim vodstvom

Objava: 17. 01. 2011 / 07:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papeška akademija znanosti pod novim vodstvom

Papež Benedikt XVI. je za naslednika Nicole Cabibboja imenoval švicarskega mikrobiologa in nobelovca Wernerja Arberja.

Papež Benedikt XVI. je minulo soboto švicarskega mikrobiologa in dobitnika Nobelove nagrade Wernerja Aberja imenoval za predsednika Papeške akademije znanosti. Arber bo na tem položaju nasledil italijanskega fizika Nicolo Cabibboja, ki je preteklega avgusta umrl v starosti petinsedemdeset let.

Enainosemdesetletni Arber, ki prihaja iz Gränichena, je leta 1978 prejel Nobelovo nagrado za fiziologijo in medicino. Njegovo delo je povezano z odkritjem posebnih encimov, ki so koristni pri študiju genetske ureditve in ki odpirajo pot genetskemu inženiringu. Posledice tega odkritja so med drugim pripeljale do uporabe kultur bakterij. Te namreč s primernim ravnanjem proizvajajo hormone, kot je na primer insulin.

Arber je protestant in je član omenjene vatikanske akademije od leta 1981, od leta 1995 dalje pa je tudi njen uradni svetovalec. Do svoje upokojitve leta 1998 je deloval kot profesor za mikrobiologijo v biološkem središču baselske univerze.

Papeška akademija znanosti je posvetovalno telo za papeža in celoten Vatikan pri vprašanjih sodobnih znanstvenih raziskav. Akademija in njeni člani pa ne predavajo in ne objavljajo po naročilu ali v imenu Vatikana. Akademiji pripada okoli osemdeset mednarodnih uglednih znanstvenikov vseh področij, med njimi so tudi nekatoličani. Akademija redno prireja konference, izsledki katerih so ob zaključku vedno na voljo tudi javnosti.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh