Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Benedikt XVI. je napovedal obhajanje leta sv. Pavla

Objava: 02. 07. 2007 / 06:51
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež Benedikt XVI. je napovedal obhajanje leta sv. Pavla

Trajalo bo od 28. junija 2008 do 29. junija 2009, katoliška Cerkev pa bo z njim počastila 2000. obletnico rojstva »apostola narodov«.

Papež Benedikt XVI. je 28. junija pri slovesnih večernicah v baziliki sv. Pavla zunaj obzidja uradno napovedal praznovanje leta apostola sv. Pavla. To »posebno spominsko leto« bo trajalo od 28. junija 2008 do 29. junija 2009, katoliška Cerkev pa bo z njim počastila 2000. obletnico rojstva »apostola narodov«.
Kot vzrok za praznovanje je papež omenil, da je teolog iz Tarza z učenjem, zapisanim v Novi zavezi, človeštvu zapustil veliko dediščino. Zbrani verniki so papeževo napoved navdušeno pozdravili.

Pavlovo leto naj bi kristjane spodbudilo k še bolj zavzetemu delu za edinost, je dejal papež. Središče praznovanja bo Rim, zlasti pa še svetniku posvečena bazilika z njegovim grobom. Omenil je tudi nedavno odkriti antični sarkofag v njej. Strokovnjaki pa tudi izročilo so si enotnega mnenja, da v njem počivajo svetnikovi posmrtni ostanki.

V Pavlovem letu bo vrsta bogoslužnih, kulturnih in ekumenskih slovesnosti in prireditev od romanj do znanstvenih posvetov, tako v samem Rimu kot po vsem svetu.

Papež Benedikt XVI. je kristjane ob tem velikem jubilejnem dogodku povabil k neustrašnemu in odločnemu izpričevanju vere v Kristusa. Povedal je, da apostol Pavel po vsej verjetnosti ni bil dober govornik, uspešen je bil zlasti zaradi svoje nezadržne predanosti Kristusu. »Ravnanje Cerkve je verodostojno in uspešno samo, če so njeni člani pripravljeni v vsakem stanju pričevati za Kristusa,« je poudaril papež. Če te pripravljenosti ni, trpi resnica. Kot v začetkih krščanstva, se tudi danes od kristjanov pričakuje pripravljenost na odpoved, žrtve.

Benedikt XVI. je še posebej povabil k molitvi za uspeh ekumenizma. Apostola Peter in Pavel sta za »dar edinosti« Cerkve dala svoje življenje.
Papež je zlasti pozdravil delegacijo carigrajskega ekumenskega patriarhata. Njena navzočnost kot tudi njegov lastni lanskoletni obisk v Carigradu ni nobena gola izmenjava prijaznosti, marveč izraz skupnega teženja k polni edinosti Cerkva.

Tridnevne slovesnosti v baziliki sv. Pavla zunaj obzidja ob godu apostolov Petra in Pavla je v torek, 26. junija, zvečer začel z mašo vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone.

V sredo, 27. junija, zvečer so se k skupni molitvi na svetnikovem grobu zbrali predstavniki raznih krščanskih Cerkva.

Letošnje slovesnosti v čast apostolu Pavlu so se končale v petek, 29. junija, zvečer z ekumensko procesijo, v kateri so nosili tudi verige, na katere naj bi bil v ječi v Rimu priklenjen apostol. Mučeniško smrt naj bi po izročilu pretrpel okrog leta 67 za časa cesarja Nera.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh