Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Benedikt XVI. med avdienco pozdravil slovenske romarje

Objava: 28. 02. 2008 / 08:11
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež Benedikt XVI. med avdienco pozdravil slovenske romarje

Papež Benedikt XVI. je v sredo, 27. februarja, sprejel vernike iz Italije v baziliki sv. Petra, iz ostalih držav pa v avli Pavla VI. Romarje iz Italije je spodbudil, naj si prizadevajo za konkretna dejanja solidarnosti do ljudi in šibkejšega družbenega sloja, ker tudi oni nosijo Kristusovo podobo. Materialni darovi so le znamenja še bolj odličnega daru, ki ga lahko damo bratom in sestram z oznanjevanjem in pričevanjem za evangelij. Postni čas naj zaznamuje osebno in skupno prizadevanje, da bi bili blizu Kristusu, da bi bili priče njegove ljubezni.

Vernikom in romarjem z vsega sveta v avli Pavla VI. pa je papež podal še zadnjo katehezo o sv. Avguštinu, in sicer o njegovi notranji izkušnji. Ko beremo njegove Izpovedi, vidimo, da je bilo njegovo življenje ena sama zgodba spreobrnjenja. Kljub temu, da je v mladosti živel zelo grešno, ga je njegova mati postopno uvajala v krščanstvo in mu kazala, kako naj ljubi Kristusa. Platonova filozofija ga je vodila do spoznanja, da naj Boga išče v Logosu, Božji besedi oziroma v ustvarjalnem Razumu v kozmusu, stvarstvu. Pozneje, ko bo bral sv. Pavla, bo našel vero v Kristusa. Njegova zavzetost za človeka in predanost resnici sta ga vodila k iskanju velikega in nedostopnega Boga. Toda Bog ni daleč proč, postal je blizu človeku, ko je postal eden od nas. Vera v Kristusa ga je vodila k dolgemu in globokemu iskanju ter hoji po poti resnice.

Drugo obdobje spreobrnjenja je za sv. Avguština nastopilo po vrnitvi v Afriko, kjer se je v malem samostanu s skupino prijateljev posvetil premišljevanju in študiju. V Hiponu je Avguštin posredoval svoje znanje in spoznanja, posebno še s pridiganjem in javnimi razpravami. Vsak dan svojega življenja je prosil Boga za odpuščanje. Ta ponižna drža je bila tako miselno globoka in poštena, da je na koncu svojega življenja s skrajno miselno jasnostjo ponovno preveril vse svoje spise. Popolnoma se je predal Kristusu, ki je resnica in ljubezen, in hodil za njim vse svoje življenje, zato je vsakemu človeku vzor, kako iskati Boga. Danes mora človeštvo prav tako kakor v njegovem času, nujno spoznati Boga in živeti iz tega spoznanja. Tudi mi moramo danes spoznati, da je Bog ljubezen, srečanje z njim pa je edini odgovor na človekov nemir, je zaključil sveti oče svojo katehezo o sv. Avguštinu.

Med pozdravi raznih skupin je sveti oče v avli Pavla VI. takole pozdravil skupino romarjev birmancev iz Škofje Loke:
»Lepo pozdravljam vernike iz Škofje Loke v Sloveniji! V času priprave na sveto birmo, ki jo boste letos prejeli, ste se podali na romarsko pot po Italiji in prišli tudi na srečanje s Petrovim naslednikom. Bodite vedno odprti za navdihe Svetega Duha in naj bo z vami moj blagoslov!«

TU RV

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh