Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Benedikt XVI. pozval k skupni molitvi za edinost med kristjani in za mir

Objava: 21. 01. 2013 / 11:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež Benedikt XVI. pozval k skupni molitvi za edinost med kristjani in za mir

V svojem nagovoru med včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja je sveti oče poudaril pomen Jezusovega čudeža med svatbo v Kani Galilejski.

Papež Benedikt XVI. je na včerajšnjo drugo nedeljo med letom v svojem nagovoru pred molitvijo angelovega češčenja z okna apostolske palače na trgu sv. Petra, spregovoril o 'prvem od znamenj', ki ga je Jezus storil v Kani Galilejski ter s tem razodel svojo slavo in njegovi učenci so verovali vanj (prim. Jn 2,11). Kot poroča Radio Vatikan, je sveti oče obenem vernike pozval k skupni molitvi za edinost med kristjani ter za mir.

Benedikt XVI. je romarjem, ki so se kljub deževnemu vremenu v velikem številu zbrali na trgu sv. Petra, pojasnil, kako nam bogoslužje včerajšnje nedelje predstavlja evangelij o svatbi v Kani, ki ga pripoveduje Janez, očividec tega dejanja. Ta dogodek je izpostavljen na nedeljo, ki neposredno sledi božičnemu času, saj skupaj z obiskom modrih z Vzhoda ter z Jezusovim krstom oblikuje trilogijo 'razglašenja', torej Jezusovega razodevanja. Dogodek svatbe v Kani je pravzaprav 'prvi od zmanemnj' (Jn 2,11), oziroma prvi Jezusov čudež, s katerim je javno razodel svojo slavo ter s tem prebudil vero v svojih učencih.

Sveti oče je nato na kratko orisal, kaj se je pripetilo med praznovanjem svatbe v Kani Galilejski. Zgodilo se je, da je zmanjkalo vina in Marija, Jezusova Mati, je o tem obvestila svojega Sina. Ta ji je odgovoril, da njegova ura še ni prišla, toda nato je sledil Marijini spodbudi in je, ko so napolnili šest velikih vrčev z vodo, spremenil vodo v vino, v odlično vino, boljše kot je bilo prej. S tem 'znamenjem' se je Jezus razodel kot mesijanski Ženin, ki je prišel vzpostavit s svojim ljudstvom novo in večno Zavezo, kot o tem pravijo preroki: 'Kakor se ženin veseli neveste, tako se tebe veseli tvoj Bog' (Iz 62,5). Vino je namreč simbol tega veselja ljubezni, spominja pa tudi na kri, ki jo bo Jezus na koncu prelil ter s tem zapečatil poročno zvezo s človeštvom.

Cerkev je Kristusova nevesta, je pojasnil papež, ki jo Jezus nareja s svojo milostjo sveto in lepo. Kljub temu pa je ta nevesta, ki jo sestavljajo človeška bitja, potebna očiščevanja. Ena najtežjih krivd, ki kazijo obličje Cerkve, je vidna neenotnost, ta pa se še posebej kaže v zgodovinskih sporih, ki so razdelili kristjane in še niso povsem preraščeni. Ravno v teh dneh, od 18. do 25. januarja, obeležujemo vsakoletni Teden molitve za edinost med kristjani, dogodek, ki je vedno drag vernikom ter skupnostim in ki ponovno prebudi v vseh željo in duhovno prizadevanje za polno edinost. Kot je dejal Benedikt XVI., je glede tega pomenljivo bdenje, ki ga je nedavno obhajal na Trgu sv. Petra s tisoči mladih iz vse Evrope ter z ekumensko skupnostjo Taizé. To je bil trenutek milosti, med katerim so po papeževih besedah vsi prisotni okušali lepoto biti eno v Kristusu. Sveti oče zato vse spodbuja, naj skupaj molijo za uresničitev tega, 'kar od nas zahteva Gospod' (prim. Mih 6,6-8), kakor nam pravi letošnja tema, ki so jo predlagale nekatere krščanske skupnosti iz Indije in s tem povabile k odločni hoji proti vidni edinosti med vsemi kristjani ter k preraščanju, kot bratje in sestre v Kristusu, sleherne vrste krivičnega razlikovanja. Prihodnji petek, ob zaključku teh dni molitve, bo papež, kot je napovedal, v baziliki sv. Pavla zunaj obzidja ob navzočnosti predstavnikov drugih Cerkva in skupnosti obhajal slovesne večernice.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh