Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Benedikt XVI. ter odnos med katoličani in judi

Objava: 28. 02. 2013 / 08:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež Benedikt XVI. ter odnos med katoličani in judi

Rabin David Rosen je za italijanski časnik 'Il Messaggero' spregovoril o odnosih med katoliško in judovsko skupnostjo.

Papež Benedikt XVI. je okrepil dialog med Vatikanom in judovskim svetom, je prepričan rabin David Rosen, direktor oddelka za medverske zadeve pri Ameriškem judovskem odboru. Benedikt XVI. se v svojem pontifikatu ni nikoli odmaknil, ampak je glede pozitivnega nauka v odnosu do judovstva sledil svojemu predhodniku Janezu Pavlu II. Tako je utrdil odnose med obema skupnostima. Po navedbah Radia Vatikan je rabin Rosen o teh odnosih spregovoril za italijanski časnik 'Il Messaggero'. Poudaril je, da je prispevek Benedikta XVI. tako pomenljiv predvsem zahvaljujoč 'veliki odprtosti duha', ki bo ostala 'najpomembnejša dediščina njegovega pontifikata na poti k miru'.

Rosen dodaja, da je sveti oče pospešil spremembe, ki sta jih spodbudila Janez Pavel II. in tudi že drugi vatikanski cerkveni zbor. Potrdil je nekatere zgodovinske pobude svojega predhodnika, predvsem z obiskom sinagoge v Rimu in ko se je med potovanjem po Izraelu srečal s tamkajšnjimi najvišjimi verskimi in političnimi predstavniki. Rabin je bil tudi sam prisoten med apostolskim obiskom v Sveti deželi maja 2009, udeležil pa se je tudi Dneva premišljevanja, dialoga in molitve v Assisiju 27. oktobra 2011. Svetega očeta je osebno poznal še kot kardinala Ratzingerja.

O njem zato upravičeno govori kot o 'človeku velike topline in blagosti', človeku s smislom za humor, ki je zelo drugačen od osebe, kot jo predstavljajo mediji. Papež Benedikt XVI. je iskreno ponižna osebnost, zatrjuje rabin Rosen. Spominja se, kako je v Assisiju sedel sredi vseh ostalih udeležencev in kako odprto je deloval, tudi pred neverujočimi. Kljub fizičnemu naporu se je želel ustaviti ob vseh in z njimi spregovoriti.

Novico o papeževi odpovedi je David Rosen sprva sprejel z začudenjem in občudovanjem. Po premisleku pa je spoznal, da gre za odločitev, ki je povsem v skladu z njegovo osebnostjo in vsem, kar je govoril v preteklosti. Glede novega papeža je rabin izrazil upanje, da si bo za odnose med katoličani in judi prizadeval prav tako kot sta si Benedikt XVI. in Janez Pavel II. Želi si, da bi na tem področju pokazal enako skrb in pozornost. Bolj kot velik intelekt po rabinovih besedah Cerkev potrebuje 'zelo veliko srce'. Potrebuje namreč dejavnik sprave med različnimi pristopi, interesi, geografskimi področji in kulturami, ki so del Cerkve današnjega časa. Zato mora biti prihodnji papež, zaključuje rabin Rosen, predvsem 'človeški'.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh