Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež bo marca obiskal rimsko obeležje v spomin žrtvam nacizma

Objava: 25. 02. 2011 / 09:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež bo marca obiskal rimsko obeležje v spomin žrtvam nacizma

Leta 1944 so nacisti v 'Fosse Ardeatine' ustrelili tristopetintrideset talcev.

Papež Benedikt XVI. bo 27. marca letos obiskal spomenik 'Fosse Ardeatine' na obrobju italijanske prestolnice, kjer so nacisti leta 1944 ustrelili tristopetintrideset talcev. Z zasebnim obiskom se bo papež odzval vabilu Združenja svojcev žrtev ob sedeminšestdeseti obletnici množičnega poboja, so minulo sredo sporočili iz Vatikana.

Ustrelitve na 'Fosse Ardeatine' (Ardeatinske jame) blizu ceste Via Appia v Italiji še danes veljajo za vrhunec grozot v času nemške okupacije v letih 1943/44. Poboji so bili odgovor na napad partizanov 23. marca 1944 v središču Rima. Pri tem je na cesti Via Rasella življenje izgubilo petintrideset članov policijske čete iz Bolzana.

V imenu takratne nemške okupatorske moči so nacisti naslednji dan zapornike iz rimskih ječ odpeljali na zapuščeno območje jam in jih pobili s strelom v tilnik. Za vsakega mrtvega policista so ustrelili deset talcev. Dostop do jam so nato zaprli, vendar so bile jame kmalu po dogodku znova odprte. Trupla so izkopali in jih dostojno pokopali v skupni grobnici.

Odgovorni za poboj, esesovski komandant Herbert Kappler, je bil po koncu vojne v Italiji obsojen na dosmrtno ječo. Poleti leta 1977 mu je uspelo prebegniti v Nemčijo, kjer je nekaj mesecev pozneje umrl.

Soodgovornega pri poboju, esesovskega majorja Ericha Priebkeja, so leta 1994 odkrili v Argentini in ga prepeljali v Italijo. V procesu, ki je v javnosti pritegnil precej pozornosti, je bil obsojen na dosmrtno ječo, sedemindevetdesetletnik pa zaporno kazen že nekaj let preživlja v hišnem zaporu v italijanski prestolnici.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh