Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: cerkveni sodniki ne smejo biti birokrati

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 30. 01. 2018 / 11:53
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:39
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež: cerkveni sodniki ne smejo biti birokrati

Sodelavci cerkvenih sodišč morajo zakonce spremljati tudi s pastoralnega vidika.

Papež Frančišek je ob začetku novega sodnega leta včeraj nagovoril člane Rimske rote, ki jih je sprejel v Vatikanu. Z njimi je razmišljal o ključnem vidiku sodniške službe, o središčni vlogi vesti, ki se istočasno tiče vesti vsakega posameznika in tudi oseb, ki se jim sodniki posvečajo. »Pravzaprav se vaša dejavnost izraža kot služenje mirni vesti in jo je zato treba izvajati z vso zavestjo, kakor to lepo izraža obrazec, s katerem so vaše sodbe izdane ad consulendum conscientiae ali ut consulatur conscientiae«, je pojasnil sveti oče.



Kar zadeva razglasitve ničnosti ali veljavnosti vezi zakona, so cerkveni sodniki na nek način izvedenci vesti krščanskih vernikov, je dejal papež. V tej vlogi so poklicani nenehno klicati Božjo pomoč, da bi lahko s ponižnostjo in preudarnostjo vršili težko nalogo, ki jim jo je zaupala Cerkev, in s tem razodevali povezavo med moralno gotovostjo, do katere mora priti sodnik ex astis et probatis, ter področjem vesti, ki je znana samo Svetemu Duhu in tistemu, ki mu On pomaga. Po razsvetljenju Svetega Duha je sodnikom, tako Frančišek, omogočeno vstopiti v sveti prostor vesti vernikov. Zaradi tega je pomembno, da se starodavna molitev Adsumus (Tu smo pred teboj, o Sveti Duh), ki so jo molili pred vsakim zasedanjem 2. vatikanskega cerkvenega zbora, zelo pogosto moli tudi na cerkvenih sodiščih.

Vera je tista luč, ki razsvetljuje ne samo sedanjost, ampak tudi prihodnost, saj sta zakon in družina prihodnost Cerkve in družbe, je nadaljeval sveti oče. Zato bi bilo treba spodbujati nekakšno stanje stalnega katehumenata, da bi bila lahko vest krščenih odprta za luč Svetega Duha. Zakramentalni namen ni nikoli sad avtomatizma, ampak vedno vesti, razsvetljene z vero, torej rezultat kombinacije med človeškim in Božjim. V tem smislu je poročno vez torej prava, če je človeški namen ženina in neveste usmerjen v to, kar hočeta Kristus in Cerkev. Da se bosta bodoča zakonca vedno bolj zavedala tega, je poleg škofov in duhovnikov potrebna tudi pomoč drugih oseb, dejavnih v pastorali, redovnikov in vernih laikov, ki so soodgovorni za poslanstvo Cerkve.

Kot je zatrdil papež, tesna povezanost med področjem vesti in procesi glede zakona, s katerimi se vsak dan ukvarjajo, sodnikom rimske rote pomaga preprečiti, da bi postalo uveljavljanje pravičnosti čisto birokratsko dejanje.

Vir: Radio Vatikan
Foto: RV

Kupi v trgovini

Knjiga meseca januarja
Klic k usmiljenju
Duhovna rast
23,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh