Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: »Duhovniki so pastirji in ne funkcionarji«

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 22. 04. 2013 / 09:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež: »Duhovniki so pastirji in ne funkcionarji«

Frančišek je prvikrat v svojem pontifikatu podelil duhovniško posvečenje desetim diakonom, med opoldansko molitivijo pa je zbrane vernike pozval k molitvi za duhovne poklice.

Papež Frančišek je duhovnike opomnil, naj ne bodo zgolj 'cerkveni uradniki'. »Bodite pastirji, ne pa funkcionarji«, je sveti oče dejal med včerajšnjim bogoslužjem v vatikanski baziliki sv. Petra, kjer je prvič po nastopu svojega pontifikata desetim diakonom podelil duhovniško posvečenje. Duhovniki morajo svoj poklic razumeti kot poklic 'posredovalca' in ne 'posrednika', je pojasnil Frančišek. Po njegovih besedah so duhovniki oznanjevalci evangelija in pastirji Božjega ljudstva, ki naj bi se odlikovali po skromnosti in ponižnosti. Duhovniki morajo nenehno slediti zgledu 'Dobrega Pastirja', ki ni prišel, 'da bi mu stregli, ampak da bi sam stregel in poskušal rešiti, kar je izgubljeno'.

V svojem nagovoru je Frančišek duhovnike pozval, naj si posebej prizadevajo za šibke in ostarele. »Naj vam ne bo neprijetno izkazovati nežnosti ostarelim!« je dejal sveti oče in dodal: »Nikoli se ne utrudite biti usmiljeni!« Duhovnike je še pozval, naj pogosteje podeljujejo zakrament bolniškega maziljenja.

Papež Frančišek je duhovnike obenem posvaril pred samovoljno razlago krščanskega oznanila. Nenehno se morajo zavedati, kako ne gre za to, da smo všečni samim sebi, pač pa moramo biti všečni Bogu. Božja beseda ni njihova last, ampak je v rokah Boga Očeta, 'varuhinja krščanskega oznanila' pa je Cerkev.

Ena izmed temeljnih nalog za duhovnike je pozorno prebiranje Svetega pisma in razmišljanje o prebrani besedi, s čimer krepijo svojo lastno vero. Svetopisemsko oznanilo naj bi nato oznanjevali in tudi živeli. Skupaj s škofi naj bi duhovniki vernike združili v 'eno družino', je dejal papež.

Sveti oče je duhovniško posvečenje podelil na nedeljo Dobrega Pastirja, ki jo v vesoljni Cerkvi tradicionalno obhajamo na 4. velikonočno nedeljo in ob tej priložnosti molimo za duhovne poklice. Duhovniško posvečenje je včeraj prejelo deset diakonov iz Italije, Argentine, Indije in s Hrvaške, ki prebivajo v rimskih semeniščih.

V svojem nagovoru med opoldansko molitvijo 'Raduj se, kraljica nebeška' pa je papež dejal, da poklic v duhovništvo ali redovno življenje 'ne pade kar tako iz nebes'. Pogoj za takšno odločitev je nenehna lastna molitev in hkrati molitev okolice, denimo staršev, starih staršev ali celotne skupnosti. »Poklici nastajajo v molitvi in preko molitve«, je poudaril papež Frančišek. Obenem je mlade pozval, naj si prizadevajo za 'velike ideale' in naj Jezusa v molitvi pogumno vprašajo, kaj pričakuje od njih.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh