Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek: Kjer veje Sveti Duh, prihaja do sprememb

Objava: 20. 05. 2013 / 08:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež Frančišek: Kjer veje Sveti Duh, prihaja do sprememb

Sveti oče je na včerajšnji binkoštni praznik spodbudil vernike iz številnih cerkvenih gibanj, skupnosti, združenj in skupin, naj bodo odprti za novost, ki jo Sveti Duh prinaša, za skladnost ter za poslanstvo.

Kjer veje Božji Duh, tam prihaja do sprememb, je papež Frančišek poudaril med bogoslužjem na včerajšnji binkoštni praznik, ko se je na Trgu Sv. Petra v Vatikanu zbralo več kot 200.000 vernikov. Sveti oče je vse skupaj pozval, naj se v polnem zaupanju prepustijo delovanju Svetega Duha, ki ustvarja novo.

Človek ima strah pred novim in se počuti bolj gotov, če ima sam vse pod nadzorom, je pojasnil papež. Zato Božje delovanje dopušča le do določene točke: »Bojimo se, da bi nas Bog lahko usmeril na nove poti, nas preusmeril z našega pogosto omejenega, zaprtega, sebičnega obzorja in pred nami odprl številna nova, Božja obzorja.«

Frančišek je ob tem omenil svetopisemske zgodbe. Bog je v zgodovino odrešenja s svojim posredovanjem vedno pošiljal nekaj novega, kot pri Noetu, Abrahamu, Mojzesu in pri apostolih. Bog je vedno prinašal novosti in ob tem zahteval zaupanje vernikov.

Glede delovanja Svetega Duha v Cerkvi je Frančišek dejal, da se Božji Duh kaže v različnih karizmah in na številne načine. Ponujena edinost nikakor ne pomeni uniformiranosti. Vzporedne poti pa so lahko nevarne, ker pogosto vodijo v razkole. Prav tako ni dobro, če se zapremo v lastne župnije, skupnosti in skupine, po besedah papeža Frančiška je krščansko sporočilo potrebno podajati navzven, 'vse do obrobja človeškega obstoja', tako kot apostoli na prve binkošti, ko so iz dvorane zadnje večerje odšli v svet.

Nove skupnosti morajo biti odprte za delovanje Svetega Duha, ki na videz sicer ustvarja nered v Cerkvi, nazadnje pa le poskrbi za skladnost in edinost, je dejal papež. Na njegovo povabilo so se minuli konec tedna v Vatikanu na binkoštnem srečanju zbrali člani okoli 150 gibanj, med njimi Prenove v Duhu, Gibanja Fokolarov, Župnijskih celic za evangelizacijo, Neokatehumenov in Skupnosti sv. Egidija.

»Če želimo sami ustvarjati različnost in se zapirati v svoje podrobnosti, svoje posebnosti, nas bo to na koncu privedlo do razkola«, je dejal papež v svojem nagovoru pripadnikom različnih gibanj. In kdor želi ustvarjati edinost po svojih, človeških načrtih, bo na koncu dosegel uniformiranost. Le Sveti Duh je tisti, ki lahko poskrbi za 'različnost, pluralnost in večplastnost, obenem pa ustvarja edinost'.

Če pustimo, da nas vodi Sveti Duh, nas bogastvo, raznolikost in različnost nikoli ne bodo privedli do spora, ampak bodo poskrbeli za to, da bomo 'v Cerkvi drug z drugim živeli v različnosti'. Kdor pa se ob tem poda po vzporednih poteh in se giblje onkraj nauka ter cerkvene skupnosti, 'ta ni povezan z Bogom Jezusom Kristusom'.

Naloga kristjanov je, da 'odprejo vrata, se podajo v svet ter oznanjujejo in pričujejo lepo življenje po evangeliju, in da povsod prinašajo radost vere in srečanja s Kristusom', je dejal papež. Kar se je pred dva tisoč leti zgodilo v Jeruzalemu, ni nekakšen oddaljen dogodek, pač pa mora za vsakogar postati živa izkušnja.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh