Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek med svojim prvim bogoslužjem: “Hoditi, graditi, oznanjati Kristusa”

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 15. 03. 2013 / 08:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež Frančišek med svojim prvim bogoslužjem: “Hoditi, graditi, oznanjati Kristusa”

Nagovor za kardinale v Sikstinski kapeli: Cerkev je brez oznanjevanja Kristusa ‘zgolj nekakšna pobožna nevladna organizacija’.

Dan po izvolitvi na položaj poglavarja katoliške Cerkve je papež Frančišek skupaj s kardinali daroval svojo prvo sveto mašo. V Sikstinski kapeli, kjer so bili kardinali pred tem zbrani na konklavu, se je zbralo vseh 114 volilcev skupaj z novim papežem, kjer so obhajali sveto mašo ‘pro

ecclesia’ (za Cerkev). Novi papež je stopal na koncu procesije, v roki je držal ‘ferulo’, palico s križem, ki jo je uporabljal že njegov predhodnik. Nadel si je enako škofovsko mitro kot ostali kardinali, le da je bil na njegovi izvezen tudi križ.

Svoj prvi nagovor kot papež Frančišek je sveti oče pripravil v italijanščini – brez pisne predloge, govoril je tiho in stoje. V nagovoru je kardinale spodbudil, naj na poti skozi svet in čas pogumno nosijo Kristusov križ in zanj tudi pričujejo. Cerkev mora stopati po tej poti, ne sme obstati, ves čas mora graditi in oznanjati Kristusa. “Če stopamo in gradimo brez križa, smo sicer res škofje, duhovniki, kardinali ali papeži, nismo pa Jezusovi učenci”, je poudaril papež v svojem sedemminutnem nagovoru. Križ mora stati v središču krščanskega življenja, ‘saj smo v nasprotnem primeru povsem posvetni’. Brez oznanjevanja Kristusa bi se tudi Cerkev spremenila ‘zgolj v nekakšno pobožno nevladno organizacijo, nič več pa ne bi bila Kristusova nevesta’.

V prošnjah so kardinali molili za novega papeža Frančiška, pa tudi za njegovega predhodnika Benedikta XVI., za vse ljudi s politično odgovornostjo, ter za vse trpeče in obupane.

S papežem sta ob oltarju, postavljenim pod Michelangelovo ‘Poslednjo sodbo’, somaševala kardinala Giovanni Battista Re in Tarcisio Bertone. Re je kot najstarejši kardinal škof vodil konklave, Bertone pa je bil v času izpraznjenega Petrovega sedeža na položaju kamerlenga katoliške Cerkve.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh