Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek: psihoanaliza mi je pomagala

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 01. 09. 2017 / 12:46
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež Frančišek: psihoanaliza mi je pomagala

Jorge Bergoglio je v težkem življenjskem obdobju poiskal pomoč judovske terapevtke.

Papež Frančišek je v preteklosti v težkem življenjskem obdobju poiskal pomoč judovske terapevtke. »Šest mesecev sem jo obiskoval enkrat tedensko, da bi osvetlil določene stvari v svojem življenju«, francoska revija Figaro navaja odlomek iz knjige pogovorov s papežem, ki jo je napisal francoski sociolog Dominique Wolton, izšla pa naj bi v sredo, 6. septembra. Omenjena revija in rimski spletni portal The Vatican Insider sta pred izidom objavila nekaj odlomkov iz pogovora s papežem.



Takrat je bil star 42 let, je pojasnil Frančišek. Jorge Mario Bergoglio je bil tedaj provincial argentinskih jesuitov. Kakšne težave so ga pestile, da je poiskal pomoč psihoanalitika, sveti oče ne razkrije. Šlo je za obdobje v njegovem življenju, ko je nujno potreboval pomoč. Psihoanalitičarka mu je takrat »zelo pomagala«, bila je »dobra oseba«. Preden je umrla, ga je poklicala in ga prosila za »duhovni pogovor«.

Knjiga pogovorov z naslovom »Politique et societe, Pape Francois, rencontres avec Dominique Wolton« (Politika in družba, papež Frančišek, srečanja z Dominiquom Woltonom) izide prihodnjo sredo. Wolton se je v pripravi knjige dvanajstkrat sestal s papežem in ga spraševal o njegovi preteklosti, pa tudi aktualnih vprašanjih, kot so begunska kriza, islam in zakonska zveza. Wolton je zaslovel s knjigo pogovorov s pokojnim francoskim kardinalom Jeanom Mario Lustigerjem (1926-2007).

Glede vzrokov za migracijo papež odgovornost pripisuje tudi Evropi. Mnogi migranti so prišli v Evropo, ker niso imeli dela ali pa zaradi vojne. »Kdo pa ustvarja vojno? Kdo daje na razpolago orožje? Mi«, še naprej navaja revija Figaro. Afričane so izkoriščali evropski kolonizatorji, pojasnjuje Frančišek. Danes pa mednarodna podjetja izsekavajo cele gozdove v afriških državah. V Afriki bi bilo treba ustvariti več možnosti za delo, tja bi morala vlagati podjetja.

Frančišek je v pogovoru za knjigo znova potrdil zakonsko zvezo kot zvezo med moškim in žensko. »Tega ne moremo spremeniti. To je v naravi stvari«, je pojasnil. Zakon je »zgodovinska beseda«. V zgodovini človeštva, ne le v Cerkvi, so ga vedno sklepali med moškim in žensko. Zveza med istospolnima partnerjema pa naj se imenuje partnerstvo, meni Frančišek.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh