Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek se je Jezusove zadnje večerje spominjal med mladimi zaporniki

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 29. 03. 2013 / 11:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež Frančišek se je Jezusove zadnje večerje spominjal med mladimi zaporniki

Sinočnje bogoslužje v mladinskem zaporu je bilo zaprto za javnost; med mladimi zaporniki, ‘dvanajstimi apostoli’, ki jim je papež umil noge, tudi muslimanka iz Bosne.

Papež Frančišek je sinočnje bogoslužje v spomin na Jezusovo zadnjo večerjo, prvo v svojem pontifikatu, daroval v rimskem zaporu za mladoletne prestopnike Casal del Marmo. Namesto v Lateransko baziliko, ki je njegova rimska škofovska cerkev, se je včeraj popoldne odpravil v kaznilnico na severu italijanske prestolnice, kjer je z 49 mladimi zaporniki, med njimi je 38 fantov in 11 deklet, obhajal spomin na Jezusovo zadnjo večerjo.

Ob prihodu v kaznilnico so papeža na ulici pred stavbo pričakali številni ljudje, da bi ga pozdravili in mu izrekli prisrčno dobrodošlico. Bogoslužje v športni dvorani zapora je bilo na papeževo željo pripravljeno izredno preprosto. Televizijskega prenosa v živo ni bilo zaradi varovanja zasebnosti mladih zapornikov, Radio Vatikan pa je ekskluzivno prenašal zvočni zapis. Ob papežu sta somaševala rimski kardinal vikar Agostino Vallini in zaporniški duhovnik Gaetano Greco.

Sveto mašo je pripravilo štirideset prostovoljcev, ki redno pomagajo tudi mladim zapornikom. Ob spremljavi kitare so skupaj s tamkajšnjimi kaznjenci prepevali mašne speve. Med bogoslužjem je papež Frančišek v spomin na Jezusovo dejanje izpred 2000 let dvanajstim mladim različnih veroizpovedi umil noge – med ‘dvanajstimi apostoli’ sta bili tudi italijanska katoličanka in muslimanka iz Bosne.

Večina mladih zapornikov je v zavodu pristala zaradi kršenja zakonov o javni lastnini, dva mladostnika prestajata zaporno kazen zaradi uboja, trije pa zaradi spolnega nasilja. Mladi so papežu v dar izročili lesen križ in klečalnik za molitev, ki so ju sami izdelali v mizarski delavnici kazenskega zavoda. Frančišek se jim je oddolžil s pirhi in tradicionalnim velikonočnim kolačem ‘Colombo’, spečenim v obliki golobice.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh