Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek svoj god obeležil s sveto mašo

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 24. 04. 2013 / 08:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež Frančišek svoj god obeležil s sveto mašo

Papeževo krstno ime je Jorge ali Jurij; godba švicarske garde je včerajšnji praznik zaigrala v čast svetemu očetu, slavljenec pa je bil deležen tudi praznične torte.

Papež Frančišek je svoj včerajšnji god obeležil z obhajanjem slovesnega bogoslužja skupaj s kardinali, ki bivajo v Rimu. Frančiškovo krstno ime je Jorge, v slovenskem jeziku torej Jurij. V katoliški Cerkvi smo včeraj obhajali jurjevo, papežev god pa je za vatikanske uslužbence tradicionalno praznični dan.

V svojem nagovoru je Frančišek poudaril, da smo kristjani lahko samo znotraj Cerkve. 'Nesmiselno protislovje' bi bilo, če bi želeli živeti z Jezusom, vendar brez Cerkve. »Zunaj Cerkve Jezusa ni mogoče najti«, je dejal sveti oče. Ne gre preprosto za nekakšno zunanjo identiteto, kot denimo pri osebnih izkaznicah, temveč za 'pripadnost Materi Cerkvi'.

Papež se je kardinalom zahvalil za njihov prijazni sprejem. »Med vami se počutim sprejetega«, je dejal Frančišek. Kardinal dekan Angelo Sodano je svetemu očetu za god voščil v imenu celotnega kardinalskega kolegija.

Tokratne bogoslužne slovesnosti niso obhajali v kapeli Doma sv. Marte, kjer papež sicer vsako jutro mašuje, temveč v Pavlinski kapeli v Apostolski palači. Na včerajšnji praznik sta svoj god obhajala tudi nadškof Georg Gänswein, prefekt Papeške hiše in tajnik Benedikta XVI., ter starejši brat nekdanjega papeža, Georg Ratzinger.

Po številnih pozdravih in izrečenih voščilih je papež Frančišek na svoj prvi godovni dan po izvolitvi na položaj poglavarja katoliške Cerkve prejel tudi nekaj 'otipljivih' darov. Po jutranjem bogoslužju mu je pihalna godba švicarske garde najprej priredila kratek koncert, zatem pa so svetemu očetu izročili še praznično torto.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh