Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež imenoval svojega škofovskega naslednika v Buenos Airesu

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 02. 04. 2013 / 08:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež imenoval svojega škofovskega naslednika v Buenos Airesu

Kardinala Jorgeja Maria Bergoglia bo na položaju nadškofa v argentinski prestolnici nasledil Mario Aurelio Poli; škof Poli je v preteklem letu izrazil ostro kritiko nekemu duhovniku, ki velja za desničarskega skrajneža.

Papež Franziskus je minuli konec tedna imenoval naslednika za svojo dosedanjo nadškofijo v Buenos Airesu. Kardinala Jorgeja Maria Bergoglia bo na tem položaju nasledil 65-letni škof Mario Aurelio Poli, ki je doslej vodil škofijo Santa Rosa v argentinski pokrajini La Pampa. Kot vodja nadškofije Buenos Aires, ki je z 2,7 milijona katoličanov večja od rimske škofije (z 2,3 milijoni vernikov), lahko škof Poli računa tudi na podelitev kardinalskega škrlata. Novi nadškof bo svoj položaj nastopil v soboto, 20. aprila.

Pred imenovanjem za škofa v Santa Rosi leta 2008 je bil Poli šest let pomožni škof v Buenos Airesu in s tem tesen sodelavec kardinala Bergoglioa. Škof Poli se je rodil 29. novembra 1947 v Buenos Airesu, sprva pa je študiral pravo in sociologijo. V starosti 22 let je vstopil v bogoslovno semenišče v argentinski prestolnici in leta 1978 prejel duhovniško posvečenje. Na Katoliški univerzi v Argentini je zaključil še študij teologije. Zatem je deloval v pastorali, obenem pa je na teološki fakulteti nadaljeval s študijem cerkvene zgodovine. 20. aprila 2002 je prejel škofovsko posvečenje.

Škof Poli je v preteklem letu poskrbel za medijsko pozornost, ko je na socialnem omrežju Facebook izrazil ostro kritiko duhovniku, ki velja za desničarskega skrajneža. Ta je ob rojstnem dnevu čestital generalu iz obdobja političnega prevrata, Jorgeju Rafaelu Videli, poveljniku vojaške hunte med leti 1976 in 1981. Videlo so malo pred tem na zveznem sodišču v Buenos Airesu obsodili na petdesetletno zaporno kazen zaradi kršenja človekovih pravic.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh