Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež je med splošno avdienco pozval k pomoči žrtvam poplav v Nigeriji

Objava: 30. 09. 2010 / 07:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež je med splošno avdienco pozval k pomoči žrtvam poplav v Nigeriji

Včerajšnjo katehezo pa je sveti oče namenil sveti Matildi iz Hackeborna, eni od velikih mistikinj opatije Helfta.

Papež Benedikt XVI. je ob koncu včerajšnje splošne avdience v Vatikanu spomnil na žrtve poplav v Nigeriji in jim zagotovil svoje molitve, svetovno skupnost pa je pozval k pomoči za najpotrebnejše. Po prisilnem odprtju dveh jezov je minuli konec tedna v najgosteje naseljeni afriški državi brez strehe nad glavo ostalo najmanj 1,2 milijona ljudi, ki so svoje domove zapustili v begu pred deročo vodo. Voda je dobesedno odplaknila okoli pet tisoč vasi.

Katehezo med včerajšnjo splošno avdienco je sveti oče namenil sveti Matildi iz Hackeborna, eni od velikih mistikinj opatije Helfta. Papež je izpostavil, da sta bila ‘osebna molitev in bogoslužje, še posebej molitev brevirja in sveta maša, temelj duhovne izkušnje svete Matilde’. S tem, ko se je pustila voditi Svetemu pismu in se hraniti z evharističnim kruhom, je prehodila pot tesne združitve z Gospodom, vedno v polni zvestobi Cerkvi.

Papež je navzoče vernike pozval, naj pazljivo, zvesto in dejavno sodelujejo pri mašni daritvi, saj ta predstavlja neke vrste ‘hrano’ za naše vsakodnevnoo delo. Obenem je spodbudil k vsakodnevni molitvi, da bi na ta način ‘poglobili svoje prijateljstvo z Gospodom’. Kot je poudaril sveti oče, je bogoslužje namreč velika šola duhovnosti.

Matilda se je rodila leta 1241 ali 1242 v plemiški rodovini Hackeborn. V starosti sedmih let je z materjo obiskala svojo starejšo sestro Gertrudo v samostanu Rodersdorf in se tako navdušila nad tamkajšnjim duhovnim ozračjem, da je goreče želela postati del njega. V samostan je vstopila kot gojenka in leta 1258 postala redovnica. Medtem so se sestre iz Rodersdorfa preselile v samostan Helfta. Matildino bogato duhovno življenje in milosti, ki jih ji je namenil Bog, so opisane v ‘Knjigi posebnih milosti’.

Sveta Matilda je bila velika osebnost v katoliški Cerkvi, saj si je pridobila odlično teološko izobrazbo, živela pa je v vzorni ponižnosti in preprostosti. V njenih videnjih ji je prek evangelija spregovoril sam Kristus. Izvira njenega duhovnega življenja sta bila samostansko bogoslužje in Sveto pismo.

Matilda iz Hackeborna je okoli štirideset let preživela v samostanu cistercijank Helfta v današnji nemški pokrajini Sachsen-Anhalt. Njena videnja je domnevno zapisala ena izmed njenih redovnih sestra, opatinja samostana, Gertrud von Helfta. God svete Matilde v katoliški Cerkvi obhajamo 19. novembra.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh