Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež je postni čas pričel na Aventinskem griču

Objava: 10. 03. 2011 / 10:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež je postni čas pričel na Aventinskem griču

V mašnem nagovoru je poudaril, da čas do velike noči ni čas žalosti in enoličnosti, pač pa je to ‘dragocen Gospodov dar’.

S spokorno procesijo na rimski Aventinski grič in z bogoslužjem v baziliki sv. Sabine je papež Benedikt XVI. na včerajšnjo pepelnično sredo pričel postni čas. Med mašo je sveti oče tradicionalno blagoslovil pepel iz sežganih palmovih vej in vernikom s pepelom podelil križ v znamenje spokorjenja. Benediktu XVI. je križ na čelo zarisal kardinal Jozef Tomko, čigar naslovna cerkev je prav bazilika sv. Sabine.

V svojem nagovoru je papež izrazil svoje nasprotovanje do površinskega dojemanja postnega časa kot časa žalovanja. Tedne pred veliko nočjo v javnosti pogosto povezujejo z žalostjo in enoličnostjo. Post pa je v resnici ‘dragocen Gospodov dar’, je poudaril Benedikt XVI., in pomenljiv čas za Cerkev, ki se pripravlja na velikonočne praznike. Post nam daje izkušnjo usmiljene Božje ljubezni. To ni čas za površinske in prehodne spremembe, pač pa za temeljit preobrat v zavesti človeka. Pogoj za ta korak pa je seveda iskreno obžalovanje in kesanje.

Ob prihodu na Aventinski grič je Benedikta XVI. pred benediktinsko cerkvijo sv. Anzelma pozdravil opat Notker Wolf. Papež se je za krajši čas umaknil v svetišče in se posvetil molitvi, pred cerkvijo pa se je medtem oblikovala procesija kardinalov, škofov in redovnikov ter redovnic, ki se je nato od benediktinske cerkve premaknila proti nekaj sto metrov oddaljeni dominikanski baziliki.

V mašnem nagovoru je Benedikt XVI. poudaril, da poziva k postu, molitvi in dajanju miloščine ne smemo razumeti kot predpisa strogega zakonodajalca, pač pa kot povabilo usmiljenega Boga.

Navsezadnje spreobrnitev k Bogu nikoli ni delo vsakega posameznega človeka, pač pa je vedno odvisno tudi od Boga. Ta človeku podari ‘novo srce’, očiščeno vsega hudega, kar ga je kdaj koli težilo. Na ta način se človek lahko veseli skupaj z Bogom, je poudaril sveti oče.

S pepelnično sredo se v bogoslužnem letu katoliške Cerkve pričenja štiridesetdnevni postni čas, ki vrhunec doseže v velikem tednu in se zaključi na veliko noč. Prihodnjo nedeljo se papež in vodilni sodelavci vatikanske kurije odpravljajo na enotedenske postne duhovne vaje. V tem času so odpovedani vsi uradni termini v Vatikanu. Duhovna predavanja, meditacije in molitve na letošnjih postnih duhovnih vajah bodo potekali na temo ‘Luč Kristusa v srcu Cerkve – Janez Pavel II. in teologija svetnikov’. Duhovne vaje bo vodil tajnik Papeške akademije za teologijo, Francois-Marie Lethel.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh