Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež je sprejel udeležence svetovnega kongresa o katoliškem tisku

Objava: 08. 10. 2010 / 06:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež je sprejel udeležence svetovnega kongresa o katoliškem tisku

Sveti oče je zaposlene na medijskem področju pozval, naj človeku sedanjega časa pomagajo, da se bo usmeril h Kristusu, edinemu Odrešeniku.

Papež Benedikt XVI. je včeraj v Vatikanu sprejel približno dvesto udeležencev svetovnega kongresa o katoliškem tisku, novinarjev in medijskih strokovnjakov iz petinosemdesetih držav, ki so včeraj zaključili tridnevno razpravo o vlogi katoliškega tiska, o njegovem položaju danes, o njegovem mestu na svetovnem spletu in v novih medijih ter o njegovi prihodnosti.

Kot poročajo pri vatikanskem radiu, je sveti oče v govoru opozoril na nevarnosti, ki jih prinašajo nove tehnologije in ustvarjanje virtualnih svetov, ki človeka oddaljujejo od stvarnosti, ter zaposlene na medijskem področju pozval, naj človeku sedanjega časa, nad katerega se pogostokrat zgrinjajo sence, pomagajo, da se bo ‘usmeril h Kristusu, edinemu Odrešeniku, ter da bo plamen upanja obdržal prižgan, saj bo tako lahko dostojno živel sedanjost in ustrezno gradil prihodnost’. Sveti oče je udeležence kongresa, ki jih je vodil predsednik Papeškega sveta za sredstva družbenega obveščanja nadškof Claudio Maria Celli, spodbudil, naj nenehno obnavljajo svojo osebno odločitev Kristusa, črpajoč v tistih duhovnih dobrinah, ki jih tuzemska miselnost podcenjuje, čeprav so dragocene ali bolje nepogrešljive.

Izziv medijskega področja je po besedah svetega očeta za Cerkev zelo zahteven, toda kristjani ne morejo ostati brezbrižni do krize vere, ki je nenadoma posegla v družbo, ali preprosto upati, da bo dediščina vrednot kar tako še naprej navdihovala in oblikovala prihodnost človeške družine. Benedikt XVI. je katoliške novinarje pozval, naj z navdušenim srcem in razumom ter profesionalno zasledujejo resnico. To je po njegovih besedah še posebej pomembno v sedanjem zgodovinskem trenutku, ki od novinarja, posrednika v sporočanjskem procesu, zahteva korenite spremembe. Ob tem je papež spomnil na nove tehnologije in vse izrazitejšo uporabo slike pri novinarskem sporočanju, rekoč da vse to po eni strani nedvomno prinaša prednosti, po drugi strani pa slike in podobe lahko postanejo neodvisne od realnosti oziroma lahko ustvarijo nov, virtualni, namišljeni svet, ki pa lahko ima različne posledice.

Prva med temi je nevarnost nezanimanja za soočanje z resničnim. Po besedah svetega očeta je lahko posnetek nekega dogodka, veselega ali žalostnega, razumljen kot predstava, ne pa kot priložnost za razmislek. Virtualni svet lahko človeka oddaljuje od stvarnosti in ne spodbuja iskanja resničnega in resnice, je še poudaril Benedikt XVI.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh