Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež kardinala Johna Henryja Newmana razglasil za blaženega

Objava: 20. 09. 2010 / 09:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež kardinala Johna Henryja Newmana razglasil za blaženega

Blaženi Newman je bil po besedah svetega očeta Gospodova priča s svojim zvestim duhovništvom, predvsem pa s pridiganjem, poučevanjem in pisanjem.

‘Z našo apostolsko oblastjo, razglašamo, da se častitljivi Božji služabnik kardinal John Henry Newman, duhovnik Kongregacije oratoriancev, odslej imenuje blaženi in se njegov god obhaja vsako leto 9. oktobra.’ S temi besedami je papež Benedikt XVI. včeraj dopoldne na začetku svete maše v Cofton Parku pri Birminghamu za blaženega razglasil kardinala Johna Henryja Newmana. Kot poročajo pri vatikanskem radiu, je evangelij bral enainsedemdesetletni stalni diakon Jack Sallivan, ki je na priprošnjo kardinala Nemana ozdravel, kar je tudi omogočilo nadaljevanje postopka za blaženega.

Papež je v pridigi okoli šestdeset tisočim vernikom dejal, da si blaženi John Henry Newman zasluži mesto v dolgi vrsti svetnikov in učiteljev Britanskega otočja. Blaženi Newman je bil po besedah svetega očeta Gospodova priča s svojim zvestim duhovništvom, predvsem pa s pridiganjem, poučevanjem in pisanjem. Benedikt XVI. je še dejal, da nam geslo kardinala Newmana, Srce govori srcu, približa njegovo razumevanje krščanskega življenja kot klica k svetosti, doživetega kot globoko željo človeškega srca, da bi vstopilo v tesno povezanost z Božjim srcem. Po papeževih besedah nam Newmanov nauk o molitvi pojasnjuje, kako zvesti kristjan nedvomno služi pravemu Gospodarju.

Papež Benedikt XVI. je v svojem nagovoru posebej izpostavil Newmanovo intuicijo, ki jo je imel glede odnosa med vero in razumom, temeljne vloge religije v civilizirani družbi in potrebe po širokem in poglobljenem pristopu k izobraževanju. Vse to ni bilo pomembno le za viktorijansko Anglijo, ampak še danes navdihuje mnoge vernike po vsem svetu. Pri tem je papež poudaril Newmanov pogled na vzgojo in izobraževanje, s katerim je prispeval k oblikovanju etosa, ki je tudi danes gonilna sila katoliških šol. Boril se je za vzgojno-izobraževalno okolje, v katerem bi se povezali intelektualno urjenje, moralna disciplina in verske obveznosti. Sveti oče je prav tako izpostavil Newmanov poudarek vloge dobro izobraženih vernikov laikov, ki tako dobro poznajo svojo religijo in svojo veroizpoved, da lahko o njej govorijo, da tako poznajo zgodovino, da jo lahko branijo. Papež se je dotaknil tudi Newmanovega duhovništva, rekoč, da ga je živel v predani skrbi za ljudi Birminghama, obiskoval bolne in uboge, tolažil zapuščene in skrbel za zapornike.

Blaženemu Newmanu pa so bile namenjene papeževe besede tudi v nagovoru pred opoldansko molitvijo angelovega češčenja, ki jo je sveti oče molil z zbranimi verniki v Cofton Parku pri Birminghamu. Benedikt XVI. je dejal, da je Newman živel svojo duhovniško službo v sinovski vdanosti Božji materi Mariji. Ob prihodu v Birmingham je svoj prvi dom poimenoval ‘Maryvale’, Marijina dolina, oratorij sv. Filipa Nerija, ki ga je ustanovil, je posvetil Brezmadežni, katoliško univerzo na Irskem pa je posvetil Mariji, Sedežu modrosti.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh