Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež kardinalom dopušča pravico, da predčasno začnejo konklave

Objava: 26. 02. 2013 / 06:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež kardinalom dopušča pravico, da predčasno začnejo konklave

Namen dokumenta motu proprio je zagotoviti primernejši potek dogajanja v zvezi z izvolitvijo Petrovega naslednika, obenem pa prinaša zanesljivejšo razlago in izvedbo nekaterih določil.

V Vatikanu so včeraj objavili apostolsko pismo v obliki motu proprio z naslovom 'Normas nonnullas'. Kot poroča Radio Vatikan, papež Benedikt XVI. v njem določa nekatere spremembe glede predpisov v zvezi z izvolitvijo novega papeža. Namen dokumenta je torej zagotoviti primernejši potek dogajanja v zvezi z izvolitvijo Petrovega naslednika, obenem pa prinaša zanesljivejšo razlago in izvedbo nekaterih določil. To je na včerajšnji tiskovni konferenci poudaril tudi vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi.

Med novostmi, ki jih navaja novi dokument, je tako med drugim določilo, ki zadeva petnajst dni čakanja po izpraznitvi Apostolskega sedeža, preden se konklave lahko začne. Novi dokument kardinalskemu zboru sedaj dopušča odločitev, da se konklave začne predčasno, seveda le v primeru prisotnosti vseh kardinalov volivcev. Enako velja tudi za možnost, da se začetek konklava, če so razlogi tehtni, za nekaj dni preloži, vendar ne kasneje kot dvajset dni po izpraznitvi Apostolskega sedeža. Ko preteče ta čas, je nujno, da prisotni kardinali volivci začnejo z volitvami.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh