Zapri
Iskanje

Papež kardinalom dopušča pravico, da predčasno začnejo konklave

Objava: 26. 02. 2013 / 06:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Papež kardinalom dopušča pravico, da predčasno začnejo konklave

Namen dokumenta motu proprio je zagotoviti primernejši potek dogajanja v zvezi z izvolitvijo Petrovega naslednika, obenem pa prinaša zanesljivejšo razlago in izvedbo nekaterih določil.
V Vatikanu so včeraj objavili apostolsko pismo v obliki motu proprio z naslovom 'Normas nonnullas'. Kot poroča Radio Vatikan, papež Benedikt XVI. v njem določa nekatere spremembe glede predpisov v zvezi z izvolitvijo novega papeža. Namen dokumenta je torej zagotoviti primernejši potek dogajanja v zvezi z izvolitvijo Petrovega naslednika, obenem pa prinaša zanesljivejšo razlago in izvedbo nekaterih določil. To je na včerajšnji tiskovni konferenci poudaril tudi vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi.

Med novostmi, ki jih navaja novi dokument, je tako med drugim določilo, ki zadeva petnajst dni čakanja po izpraznitvi Apostolskega sedeža, preden se konklave lahko začne. Novi dokument kardinalskemu zboru sedaj dopušča odločitev, da se konklave začne predčasno, seveda le v primeru prisotnosti vseh kardinalov volivcev. Enako velja tudi za možnost, da se začetek konklava, če so razlogi tehtni, za nekaj dni preloži, vendar ne kasneje kot dvajset dni po izpraznitvi Apostolskega sedeža. Ko preteče ta čas, je nujno, da prisotni kardinali volivci začnejo z volitvami.

Foto: splet

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh