Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež katoličane poziva k socialni angažiranosti

Objava: 06. 09. 2010 / 07:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež katoličane poziva k socialni angažiranosti

Benedikt XVI. je ob dvestoletnici rojstva papeža Leona XIII. včeraj obiskal njegov rojstni kraj Carpineto Romano.

Papež Benedikt XVI. je katoličane pozval k večji socialni angažiranosti. Včeraj dopoldne je obiskal Carpineto Romano, rojstni kraj papeža Leona XIII. (1878-1903) in tam daroval sveto mašo. Povod za obisk mesta južno od Rima je bila dvestoletnica rojstva njegovega predhodnika, ki je leta 1891 s svojo okrožnico ‘Rerum Novarum’ ustanovil sodobni socialni nauk katoliške Cerkve.

Benedikt XVI. je pred več tisoč verniki opozoril na duhovne darove, ki jih je zapustil papež Leon XIII. in izpostavil njegov nenadomestljiv prispevek za socialni nauk Cerkve. Katoličane je pozval, naj bodo resnični ‘kvas družbe’, pri čemer Cerkev meri na oblikovanje vesti kot pogoj za trajnejše spremembe. To vodilo je bilo po papeževih besedah učinkovito že v času Leona XIII., ki je deloval v ozračju ‘grenkega antiklerikalizma in razbeljenih nasprotovanj papežu’.

Pred trgom, polnim vernikov, je sveti oče orisal lik Leona XIII., ki je bil rojen 2. marca 1810. Njegova duhovna zapuščina je globoko povezana z primatom, ki ga je prejel od Boga. V svojem služenju se je Leon XIII. zvesto zavzemal za pereča sodobna vprašanja in Benedikt XVI. je svojega predhodnika označil za ‘človeka močne vere in globoke pobožnosti’. Kakor za vsakega kristjana je to tudi za papeža temelj vsega. Brez molitve, torej brez notranje povezanosti z Bogom, ne moremo storiti ničesar, kakor je Jezus jasno povedal svojim učencem med zadnjo večerjo.

Med okrožnicami in apostolskimi pismi Leona XIII. je globoka vernost kot nit, ki povezuje vso zbirko, in med njimi so tudi takšne, ki so izrazito duhovne, namenjenje predvsem spodbujanju pobožnosti do Marije. Med to ‘petindvajsetletno katehezo’ so tudi dokumenti o Kristusu Odrešeniku, o Svetem Duhu, o posvetitvi Srcu Jezusovemu, o pobožnosti do svetega Jožefa in o svetem Frančišku Asiškem.

Papež Benedikt XVI. se je v pridigi ustavil še ob kontekstu časa, v katerem je živel papež Gioacchino Pecci. Ta čas ni bil naklonjen ne Cerkvi ne mnogim kulturnim oblikam življenja vere v družbi. Življenje je bilo trdo in težko, pričel se je industrijski razvoj in obenem delavsko gibanje. Ko je bil izvoljen za papeža, je Gioacchino Pecci čutil nalogo, da predstavi kompleksen in preroški pogled na to novo družbo. Znotraj teh okvirjev je nastal njegov socialni nauk, ki je dosegel višek v nepozabni encikliki Rerum Novarum (O novih stvareh).

Med mašo si je Benedikt XVI. nadel naprsni križ svojega predhodnika in uporabil kelih, ki ga je Leon XIII. podaril škofiji Anagni. Mašnega slavja so se udeležili številni politiki, med njimi tudi državni sekretar Gianni Letta in podpredsednik poslanske zbornice, krščanski demokrat Rocco Buttiglione.

Obisk v Carpinetu Romanu je bilo dvajseto potovanje Benedikta XVI. znotraj Italije in obenem eno izmed najkrajših. Po dveh urah in pol se je sveti oče s helikopterjem že vrnil v Castel Gandolfo, kjer je nekaj minut čez poldne molil angelovo češčenje.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh