Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež kot »superjunak« na majicah

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 10. 2017 / 15:55
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež kot »superjunak« na majicah

Na spletni strani www.superpope.it so na prodaj majice s podobo papeža »supermana«.

Frančišek kot »superjunak«, ki se zavzema za krščanske vrednote: znameniti grafit s papežem Frančiškom kot »Supermanom« italijanskega slikarja in uličnega umetnika Maura Pallotte po navedbah iz Vatikana odslej krasi majice, ki so na prodaj v dobrodelne namene. S humorno upodobitvijo papeža kot superjunaka želi Vatikan oglaševati Frančiškove človekoljubne pobude. Majice so za 19 evrov na voljo na spletni strani www.superpope.it. Izkupiček od prodaje bo delno neposredno usmerjen v papeževe človekoljubne projekte, kot je denimo Petrov novčič.



Motiv papeža kot superjunaka se je leta 2014 pojavil na enem izmed rimskih pročelij, vendar so ga oblasti kmalu prekrile. Ko pa je Papeški svet za medije na družbenem omrežju Twitter objavil posnetek »letečega Frančiška« z dvignjeno pestjo in »aktovko kreposti« v roki, je stripovska upodobitev svetega očeta umetnika Pallotte hitro preplavila svetovne medije.



Stališče nekaterih kritikov, da je upodobitev papeža kot stripovskega junaka ponižujoča, v Vatikanu odločno zanikajo. Kot je pojasnil vodja Tajništva za komunikacije, Dario Edoardo Vigano, je »v današnjem svetu, ko je vse sivo in so vsi jezni, stvar, ki nas nasmeje in omehča, resnično nasprotje kulture nasilja in maščevanja.« »Čemerno pritoževanje« se tudi humornemu papežu »ne zdi krščansko«, saj je Jezusovo odrešenjsko delo »pisano in veselo«.

Ko so se slike superpapeža leta 2014 prvič pojavile v javnosti, je Frančišek v pogovoru za medije povedal, da mu »takšno prikazovanje ni všeč. Tudi jaz sem samo človek, ki se smeji, joče, spi in ima prijatelje tako kot ostali. Tudi papež je normalna oseba. Če se ne motim, je Freud rekel, da je v vsakem idealiziranju nekaj agresije. Risanje papeža v podobi super junaka se mi zdi žaljivo.«

Umetnik Mauro Pallotta pa je povedal, da je na avdienci papežu v dar izročil manjšo repliko »sporne« podobe in Frančišek ga je ob tem pogledal, se nasmejal ter ga uščipnil v lica. Pallotta to razume kot znak papeževe podpore.

Vir: Kathpress / domovina.je
Foto: www.superpope.it

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh