Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež kristjane in agnostike poziva k dialogu in sodelovanju

Objava: 29. 03. 2011 / 07:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež kristjane in agnostike poziva k dialogu in sodelovanju

Sporočilo Benedikta XVI. udeležencem nove vatikanske pobude za dialog z ateisti, ki se je pričela v Parizu.

Papež Benedikt XVI. je kristjane in agnostike pozval k spoštljivemu ravnanju na ravni medsebojnih odnosov in k dialogu o temeljnih vprašanjih človeštva. Skupaj bi se morali in zmogli verni ljudje in neverniki zavzemati za svet svobode, enakosti in bratstva, je sveti oče minuli petek zvečer v svoji poslanici prek video prenosa sporočil predvsem mladim udeležencem srečanja v Parizu. Pri tem bi se seveda morali otresti strahov pred skupnim druženjem in preseči medsebojne predsodke. S slavjem v katedrali Naše Gospe v francoski prestolnici se je tako zaključila uvodna prireditev nove vatikanske pobude za dialog med kristjani in ateisti.

Minuli konec tedna so v francoski prestolnici pisatelji, filozofi in psihologi različnih svetovnih nazorov med drugim razpravljali o razmerju med razumom in vero, pa tudi o gospodarsko etičnih vprašanjih. Prireditelj srečanja je bila vatikanska pobuda za dialog med vernimi in nevernimi z imenom Dvorišče za pogane. Ta prostor v jeruzalemskem templju je nevernikom omogočal, da so se približali in postavljali vprašanja o veri. V tistem obdobju je bil to ločen kraj, saj pogani niso imeli pravice vstopiti v svet prostor. Po Kristusovem prihodu pa se je zid ločevanja podrl, s križem je namreč z Bogom spravil vsa ljudstva. S to ustanovo želi Papeški svet za kulturo spodbuditi dialog med ateisti in verniki.

Kot poročajo pri Radiu Vatikan, je sveti oče v svojem video sporočilu pojasnil, da se je v preteklih dneh odprl nov prostor za spoštljivo in prijateljsko srečanje med ljudmi različnih prepričanj. Posebej se je obrnil na zbrane mlade, ki si želijo novega, svobodnejšega, pravičnejšega, bolj solidarnega, miroljubnega in srečnega sveta. Posebej je poudaril, da se religija ne boji pravične laičnosti, ki je odprta in vsakomur dopušča, da po vesti živi, kar verjame. Verni in neverni morajo živeti kot bratje in graditi svet svobode, enakosti in bratstva, v katerem so vsem priznane iste pravice.

Papež je mlade povabil, naj prispevajo k podiranju mej strahu pred drugim, pred tujcem, pred tistim, ki jim ni podoben. Ta strah se namreč pogosto rodi iz medsebojnega nepoznavanja, nezaupljivosti ali ravnodušnosti. Sveti oče je mlade pozval, naj bodo pozorni, naj okrepijo vezi z vsemi mladimi, brez razlikovanj, kar pomeni, da ne smejo pozabititistih, ki živijo v revščini ali so osamljeni, tistih, ki trpijo zaradi brezposelnosti ali preživljajo bolezen, in tistih, ki se čutijo odrinjene na rob družbe.

Dvorišče za pogane je s slovesnim uvodom na sedežu organizacije UNESCO s svojim delom pričelo minuli četrtek. Pripravljenost za resen dialog z ateisti je v svojem pozdravnem govoru poudaril tudi predsednik Papeškega sveta za kulturo, kardinal Gianfranco Ravasi. Zamisel o novi pobudi se je porodila papežu Benediktu XVI., ki je v svojem nagovoru za člane rimske kurije na božičnem sprejemu leta 2009 izrazil potrebo po poglobljenem dialogu z ateisti.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh