Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež maja ob slovenski meji in v Benetkah

Objava: 14. 02. 2011 / 10:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež maja ob slovenski meji in v Benetkah

V Ogleju se bo Benedikt XVI. sestal s prireditelji Italijanskega cerkvenega simpozija leta 2012, v Benetkah pa s predstavniki tamkajšnjega umetniškega, kulturnega in znanstvenega življenja.

Papež Benedikt XVI. svoj potovalni program maja letos pričenja z obiskom Ogleja in Benetk. Med osrednje točke programa sodita veliko mašno slavje v mestu na vodi ter govor za predstavnike tamkajšnjega umetniškega, kulturnega in znanstvenega življenja. Program dvaindvajsetega potovanja papeža Benedikta XVI. znotraj Italije 7. in 8. maja letos v Benetke in Oglej je minuli teden v kraju Zelarino blizu Benetk, kjer je sedež škofovske konference Triveneto, v katero se vključuje petnajst tamkajšnjih škofij, predstavil beneški patriarh in predsednik škofovske konference kardinal Angelo Scola. Na predstavitvi sta sodelovala tudi goriški nadškof Dino De Antoni in odgovorni za organizacijo papeževega obiska Beniamino Pizziol.

Obisk se bo torej pričel v soboto, 7. maja, s prihodom na tržaško letališče Ronchi. Z letališča se bo Benedikt XVI. z avtom odpeljal do starodavnega mesta patriarhov Ogleja, ki leži v dvojezični goriški nadškofiji in je od slovenske meje oddaljeno le okoli trideset kilometrov.

Oglej je bil med 4. in 8. stoletjem središče misijonarjenja pri podalpskih Slovanih, na področju današnje južne Koroške. Gorica pa je bila škofovski sedež prvega slovenskega kardinala Jakoba Missie (1838-1902), ki je bil rojen v Hrastju-Moti na Štajerskem.

Papež se bo v Ogleju sestal s prireditelji drugega Italijanskega cerkvenega simpozija 2012, v romanski baziliki antičnega mesta, pa bo obhajal slovesne večernice. Zvečer bo odpotoval v Benetke, kjer bo naslednji dan v parku sv. Julijana v Mestrah daroval slovesno sveto mašo. Popoldne se bo v Benetkah sestal s predstavniki beneške Cerkve v baziliki sv. Marka. Sledilo bo srečanje s tamkajšnjimi predstavniki umetniškega, kulturnega in znanstvenega življenja v baziliki Santa Maria della Salute. Ob zaključku potovanja bo sveti oče blagoslovil obnovljeno osrednjo knjižnico beneške nadškofije, Marcianum. V nedeljo zvečer se bo vrnil v Vatikan.

Logotip papeževega obiska v Ogleju in Benetkah je podoba znamenitega zlatega mozaika iz bazilike sv. Marka, ki prikazuje Petra in njegovega učenca Marka. V logotip je vdelan tudi tisočletni ‘Oglejski križ’, znamenje občestva med severo-vzhodnimi cerkvami. Na logu je zapisano geslo obiska, ‘Potrdi nas v veri’, ki spominja na posebno poslanstvo Petrovega naslednika in osnovni namen tokratnega obiska Benedikta XVI.

Kot so zapisali v pastirskem pismu, želijo škofje severovzhodne Italije papežu pripraviti sprejem, ki bo ‘preprost in skrbno pripravljen’, saj bi radi svetega očeta sprejeli kot nekoga, ki pripada njihovi krajevni Cerkvi, torej kot družinskega člana.

Dodatne informacije o obisku so na voljo na spletnem naslovu http://www.ilpapaanordest.it/ing/home.asp, tudi v slovenskem jeziku.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh