Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež maševal s kongovsko skupnostjo v Rimu [VIDEO]

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 03. 07. 2022 / 21:25
Oznake: Cerkev, Maša, Papež, Vatikan
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.07.2022 / 21:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež maševal s kongovsko skupnostjo v Rimu [VIDEO]
Med današnjim bogoslužjem v baziliki sv. Petra niso manjkala niti pisana oblačila niti zvoki tradicionalnih instrumentov, FOTO: Vatican Media

Papež maševal s kongovsko skupnostjo v Rimu [VIDEO]

Baziliko svetega Petra so danes dopoldne napolnili glasba, petje, barve in jeziki, značilni za Demokratično republiko Kongo, ki bi v teh dneh morala gostiti svetega očeta, vendar je bilo apostolsko potovanje zaradi Frančiškovih težav s kolenom prestavljeno.


Papež je med bogoslužjem pozval k molitvi za mir in spravo v Demokratični republiki Kongo, »ki je zelo ranjena in izkoriščana«. V vatikanski baziliki so odmevale molitve zairskega obreda, edinega, ki je postal del latinske Cerkve, berila in prošnje so se brali v štirih nacionalnih jezikih. Manjkala niso niti pisana oblačila niti zvoki tradicionalnih instrumentov, poroča Radio Vatikan.

Naša naloga v svetu, kaj moramo kot Cerkev storiti v zgodovini, je glede na evangelij jasna: poslanstvo.

Papež je med mašo govoril o miru in pozval k pričevanju, pri čemer je izhajal iz desetega poglavja Lukovega evangelija. Začel je pri veselju, katerega vir je Jezus: smo ljubljeni in nikoli nismo prepuščeni sami sebi. Jezusovo veselje nam da mir in nas napolni s čudenjem. Podobno se zgodi tudi učencem v evangeliju: da bi oznanjali bližino Boga, se odpravijo daleč, gredo v misijon. Naša naloga v svetu, kaj moramo kot Cerkev storiti v zgodovini, je glede na evangelij jasna: poslanstvo. Svetu moramo oznanjati, da je Jezus prišel od Očeta, je dejal papež. Kot kristjani se ne moremo zadovoljiti z životarjenjem v povprečnosti, saj smo Jezusovi misijonarji.

FOTO: Vatican Media

Kot taki pa ne potrebujemo veliko stvari, praktično ne potrebujemo ničesar. Tudi brez struktur, denarja in sredstev Sveti Duh vodi naše poslanstvo, če mu le pustimo prostor. Za Jezusa je dosti pomembneje, da pri oznanjevanju sodelujemo drug z drugim: zato je svoje učence pošiljal »po dva in dva«. Nikoli brez brata, ker ni misijonarstva brez občestva, tako sveti oče. Nobeno oznanilo ne deluje brez skrbi za druge.

Jezus nam naroča, naj se povsod predstavljamo kot prinašalci miru.

Pomembno je tudi, da se kot misijonarji naučimo, kaj povedati. Jezus nam naroča, naj se povsod predstavljamo kot prinašalci miru. Mir resnično potrebujejo tudi prebivalci Demokratične republike Kongo, ki je zelo ranjena in izkoriščana. Papež se je pridružil mašam, ki jih v ta namen obhajajo v državi, in povabil k molitvi, da bi bili kristjani priče miru, sposobni premagati vsa čustva sovraštva in maščevanja ter skušnjavo, da sprava ni mogoča. Mir se namreč začne v srcu vsakega posameznika, Jezusov učenec pa odločno zavrača nasilje.

FOTO: Vatican Media

Angelus: evangelizacijsko poslanstvo temelji na pričevanju bratske ljubezni

V nagovoru med današnjo opoldansko molitvijo je papež poudaril, da evangelizacijsko poslanstvo ne temelji na osebnem aktivizmu, ampak na pričevanju bratske ljubezni. Prav zato Jezus pred seboj ni poslal samotarjev, ampak učence, ki gredo po dva in dva.

Jezus je torej želel, da pričujemo z življenjem, kakšni moramo biti, ne pa z besedami, ki bi jih morali govoriti. Poklicani smo, da evangeliziramo s svojim zgledom: da znamo biti skupaj, se medsebojno spoštujemo, da ne želimo pokazati, kako smo bolj sposobni od drugega, ter se soglasno sklicujemo na edinega Učitelja.

Ne popolni pastoralni načrti ne dobro pripravljeni projekti ne pripomorejo k napredovanju evangeljskega poslanstva, če primanjkuje razpoložljivosti za bratstvo.

Kupi v trgovini

Vsi smo bratje – Fratelli tutti
Cerkveni dokumenti
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh