Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Papež ni nem, lahko govori v svojem imenu«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 10. 2014 / 06:51
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Papež ni nem, lahko govori v svojem imenu«

»Papež ni nem, lahko govori v svojem imenu«

Kardinal Burke z ostro kritiko do Kasperjevih izjav o znova civilno poročenih ločenih in prejemanju obhajila.

Ameriški kardinal Raymond Leo Burke je v razpravi o prejemanju obhajila za znova civilno poročene ločene zakonce »frontalno napadel« svojega kolega, nemškega kardinala Kasperja. »Čudi me, da kardinal, kot trdi sam, govori v papeževem imenu«, je po navedbah spletne izdaje ameriškega časnika Washington Post dejal Burke. »Papež vendar nima angine. Papež ni nem. Lahko govori v svojem imenu«, so pri časniku navedli besede prefekta vrhovnega cerkvenega sodišča, Apostolske signature.



Kardinal Burke se je pri tem skliceval na Kasperjev predlog, da bi znova civilno poročenim ločenim v določenih pogojih dopustili prejemanje svetega obhajila; to po trenutnem katoliškem nauku ni mogoče. Februarja letos je papež Frančišek nemškega kardinala prosil, naj na to temo pripravi predavanje za kardinalski kolegij. Kasper, upokojeni predsednik Papeškega sveta za edinost med kristjani, je po predavanju večkrat poudaril, da si papež želi javne razprave o tem vprašanju.

Kardinal Burke je po navedbah Washington Post še dejal, da ne glede na Frančiškovo mnenje o usmiljenem pristopu kot papež ne more kar tako spremeniti veljavnega nauka, ker je on sam in z njim vsi škofje »zavezan resnici«. »Da pa bi jaz rekel: To, kar zdaj govorim, so papeževe besede – to se vendar ne spodobi.«

V pogovoru za včerajšnjo izdajo nemškega časnika Die Zeit je kardinal Kasper glede razprave o odnosu do znova civilno poročenih ločenih in glede kritike njegovih izjav na to temo pojasnil: »To ni vojna med kardinali, pač pa predstavljanje argumentov, ki naj bi zadevo razjasnili.« Papež Frančišek si želi dialoške Cerkve. »Ta se lahko tudi prepira«, je dejal Kasper. Od izredne škofovske sinode o družini, ki se v nedeljo pričenja v Vatikanu, nemški kardinal pričakuje obširno razpravo o temah zakoske zveze in družine.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Za Cerkev služenja in uboštva
Duhovna rast
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh