Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež ni primeren za podobo nasprotnika

Objava: 23. 11. 2010 / 10:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež ni primeren za podobo nasprotnika

Po besedah nemškega časnikarja Petra Seewalda, čigar knjigo pogovorov z Benediktom XVI. danes predstavljajo v Vatikanu, je sveti oče 'izvrstno poučen' o dogajanju v Cerkvi in družbi.

Papež Benedikt XVI. je po mnenju časnikarja Petra Seewalda 'eden največjih mislecev našega časa'. Peter Seewald se je s svetim očetom minulo poletje pogovarjal za svojo najnovejšo knjigo pogovorov s papežem, ki jo v Vatikanu uradno predstavljajo danes. V pogovoru za nemško katoliško agencijo KNA je povedal, da papež 'sploh ni nasprotnik', kljub temu pa mu v svetu pogosto pripisujejo to vlogo.

Seewald se je z Benediktom XVI. pogovarjal v letošnjem avgustu v papeževi letni rezidenci v Castel Gandolfu. V šestih enournih pogovorih sta premlela aktualne dogodke v Cerkvi in družbi, Seewald pa je svetega očeta označil kot 'izvrstno poučenega'. Za svojo starost je po mnenju nemškega časnikarja sveti oče tudi v odlični telesni in duševni pripravljenosti.

Kdor papeža pozna, ve, da je 'izredno duhoven človek in ponižen kot le malokdo', zatrjuje Seewald, ki je v sodelovanju s tedanjim kardinalom Josephom Ratzingerjem izdal že dve knjigi pogovorov z naslovoma 'Sol Zemlje' ter 'Bog in svet'. Na vprašanje, ali Benedikta XVI. kaj prizadenejo kritike, je Seewald odvrnil, da 'je papež sposoben marsikaj pretrpeti, številne stvari pa lahko tudi odmisli'. Poleg tega se zaveda, da bi gotovo počel kaj narobe, če bi bil v vlogi papeža priljubljen pri vseh ljudeh.

Ob izidu najnovejše knjige z naslovom 'Luč sveta', ki bo obenem izšla v večih jezikih, je njen pisec Seewald priznal, da si je takšno knjigo zamislil že kmalu po izvolitvi sedanjega papeža. Šele po petih letih pontifikata Benedikta XVI. pa je bilo mogoče izpeljati tako dolg pogovor. K temu je najverjetneje pripomoglo tudi dejstvo, da je Benedikt XVI. po razpravi z Williamsonom in po grozljivih škandalih glede spolnih zlorab v katoliški Cerkvi 'želel izkoristiti priložnost, da samokritično oceni pretekle dogodke in jih trezno razčleni'.

V javnosti so se doslej pojavljale številne napačne podobe papeža, ki'nimajo nič opraviti z resničnostjo', trdi Seewald. Semkaj sodi tudi papežev veliki načrt o novi evangelizaciji Evrope. Kot meni Seewald, je izid knjige odličen trenutek, ob katerem bo lahko sveti oče predstavil svoje sporočilo Cerkvi, svetu in vsakemu posamezniku.

Najnovejša knjiga je po Seewaldovem mnenju 'resnični papežev glas'. Vprašanja, ki jih je nemški časnikar postavljal svetemu očetu, niso bila vnaprej določena, papež pa tudi na nobeno vprašanje ni zavrnil svojega odgovora. Na vsa vprašanja je odgovoril odprto in samokritično. Pri zapisu ni bilo potrebnih nobenih večjih popravkov, saj je sedanji papež po besedah svojega izpraševalca 'človek dialoga in izjemno ceni odprto razpravo'.

Avtor sam pravi, da je večji pesimist kot sveti oče, ko vidi današnjo družbo, kako izgublja tla pod nogami. Z zamegljevanjem vere in razkristjanjevanjem Evrope nam po njegovem mnenju grozi propad civilizacije. Benedikt XVI. je tudi v tem pogledu poln upanja. Kot poudarja Seewald, papež ni nasprotnik posodabljanja, izjemno ceni dosežke moderne dobe. Močno pa ga skrbi, da sodobni čas ne bo zmožen prežveti, če ne bo izkoristil priložnosti za spreobrnjenje in si v središče vidnega sveta ponovno postavil Boga.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh