Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež novim kardinalom: Trudite se za »vedno bolj simfonično in sinodalno Cerkev«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 30. 09. 2023 / 17:28
Oznake: Dogodek, Papež, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.09.2023 / 19:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež novim kardinalom: Trudite se za »vedno bolj simfonično in sinodalno Cerkev«
FOTO: Vatican Media

Papež novim kardinalom: Trudite se za »vedno bolj simfonično in sinodalno Cerkev«

Papež Frančišek je v Rimu vodil redni javni konzistorij, med katerim je umestil 21 novih kardinalov. Pri tem je v homiliji razmišljal o edinosti in raznolikosti v Cerkvi ter poudaril pomen sinodalnosti pod vodstvom Svetega Duha oziroma »mojstra skupne hoje«.

»Kardinalski zbor je poklican, da spominja na simfonični orkester, ki predstavlja harmonijo in sinodalnost Cerkve.« S temi besedami je sveti oče ponazoril pomen kardinalskega zbora, medtem ko je predsedoval sobotni slovesnosti ob umestitvi 21 kardinalov na Trgu svetega Petra v Rimu.

Napolnjeni s Svetim Duhom

Papež se je v homiliji oprl na zgodbo o binkoštih, v kateri so bili apostoli napolnjeni s Svetim Duhom in izkusili dar jezikov, ko so oznanjali evangelij Judom različnih narodnosti v Jeruzalemu (Apd 2, 1-11). Opozoril je na podobnost med vsemi tistimi Judi različnih narodnosti in jezikov, ki so slišali apostole pridigati, ter škofi in kardinali našega časa, ki prihajajo »z vseh koncev sveta, iz najrazličnejših narodov«.

Evangelizirati v svojem jeziku

Zato je opozoril, da se morajo pastirji, preden postanejo »apostoli«, preden postanejo duhovniki, škofje, kardinali, spomniti, da so »Partci, Medijci, Elamijci itd.« kot tisti spreobrnjeni Judje, ki bi morali biti hvaležni, »ker so prejeli milost evangelija v svojem jeziku po svojih starih starših in starših, katehetih, duhovnikih in redovnikih«, je po navedbah portala Vatican News dejal papež.

FOTO: Vatican Media

Binkošti niso stvar preteklosti

»Dejansko smo evangelizatorji v takšni meri, v kakršni v srcu ohranjamo čudenje in hvaležnost, da smo bili evangelizirani. Ali bolje, da smo evangelizirani, saj gre v resnici za dar, ki je vedno navzoč in zahteva, da ga nenehno obnavljamo v spominu in veri,« je izpostavil sveti oče in dodal: »Evangelizirani evangelizatorji in ne funkcionarji.« Poudaril je, da »binkošti niso stvar preteklosti«, temveč »ustvarjalno dejanje, ki ga Bog nenehno obnavlja« in da »Cerkev in vsak krščeni član živi Božji današnji dan po delovanju Svetega Duha.« Papež Frančišek je kardinale spomnil, da njihova nova vloga v njih prenavlja njihov »poklic in poslanstvo v in za Cerkev«.

Preberite tudi: Cerkev v pričakovanju novih kardinalov

Bistveno je poslušanje

Poslanstvo kardinalskega zbora je ponazoril s podobo orkestra, ki uteleša istočasno raznolikost in edinost, »ki predstavlja harmonijo in sinodalnost Cerkve«. Raznolikost je po njegovih besedah nujna in nepogrešljiva. »Pri tem je bistveno medsebojno poslušanje,« je dejal papež in dodal, da je dirigent orkestra poklican pomagati, da »vsak človek in celoten orkester razvije največjo ustvarjalno zvestobo«.

FOTO: Vatican Media

Delati za vedno bolj simfonično in sinodalno Cerkev

Kardinalski zbor je pozval, naj si prizadeva za »vedno bolj simfonično in sinodalno Cerkev«, ki zaupa Svetemu Duhu, ki »ustvarja raznolikost in enotnost in je sama harmonija. Zaupamo se njegovemu nežnemu in močnemu vodstvu ter milostnemu varstvu Device Marije,« je zaključil homilijo papež Frančišek.


Nalaganje
Nazaj na vrh