Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež o medverskih vprašanjih s kardinalom Tauranom

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 25. 04. 2013 / 07:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež o medverskih vprašanjih s kardinalom Tauranom

Francoski kardinal sodi med najuglednejše predstavnike rimske kurije.

Francoski kardinal Jean-Louis Tauran, predsednik Papeškega sveta za medverski dialog, se je včeraj popoldne prvič uradno sestal s papežem Frančiškom, so sporočili z vatikanskega tiskovnega urada. Kot ostali vodje uradov v rimski kuriji je tudi kardinal Tauran svetemu očetu poročal o položaju na svojem delovnem področju, pogovorila pa sta se tudi o aktualnih vprašanjih. Med osrednje naloge sveta za medverski dialog sodi odnos z islamom, s čimer se ukvarja ena izmed podkomisij omenjenega sveta. Frančišek odnosom z islamom pripisuje poseben pomen.

Na sprejemu za člane diplomatskega zbora ob nastopu svojega pontifikata je novi papež teden dni po svoji izvolitvi pojasnil, da želi okrepiti dialog z islamom. Brez Boga ni moč graditi mostov med ljudmi; zato je vloga vere v dialogu med kulturami temeljnega pomena, je zatrdil Frančišek. V nagovoru diplomatom je še izrazil zadovoljstvo, da se je slovesnega bogoslužja ob njegovi umestitvi udeležilo toliko političnih in verskih voditeljev iz islamskega sveta.

Francoski kardinal Tauran sodi med najuglednejše predstavnike rimske kurije. Po diplomatski službeni poti kot veleposlanik Svetega sedeža je med drugim deloval v Libanonu, trinajst let pa je bil na položaju vatikanskega zunanjega ministra. Iz zdravstvenih razlogov je leta 2003 papeža zaprosil za mirnejše delovno mesto in kasneje prevzel vodenje Vatikanske knjižnice in arhiva, prejel pa je tudi kardinalsko imenovanje. Ko je papež Benedikt XVI. po neugodnih odzivih na njegov govor v Regensburgu želel dialog z islamom uvrstiti med prednostne točke v vatikanski upravi, je kardinalu Tauranu zaupal vodenje novooblikovanega sveta za medverski dialog.

Po konklavu je kardinal Tauran 13. marca letos kot kardinal protodiakon z osrednje lože Petrove bazilike z oznanilom 'Habemus Papam' svetovni javnosti oznanil izid papeških volitev.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh