Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: obisk Firenc odpovedan

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 02. 2022 / 13:16
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.02.2022 / 14:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: obisk Firenc odpovedan
FOTO: Twitter/The Florentine

Papež: obisk Firenc odpovedan

Papež Frančišek v nedeljo ne bo potoval v Firence, so danes sporočili iz Vatikana.

Voditelj Katoliške cerkve je zaradi akutnih bolečin v kolenu do nadaljnjega primoran odpovedati vse svoje javne nastope, so pojasnili na družbenem omrežju Twitter.

Firence: slovesne večernice s kardinalom Bassettijem. FOTO: Facebook/Alojzij Cvikl

Sveti oče naj bi se v nedeljo udeležil sredozemskega mirovnega srečanja škofov in županov v Firencah. V tamkajšnji baziliki Svetega Križa naj bi obhajal slovesno bogoslužje ob sklepu srečanja in ob koncu z vsemi udeleženci molil opoldanski angelus, pred tem pa je bilo predvideno zasebno srečanje z družinami prebežnikov in migrantov. Njegov obisk in govor v Firencah sta bila še posebej nestrpno pričakovana zaradi oboroženega ruskega napada na Ukrajino.

Kot so še sporočili z vatikanskega tiskovnega urada, je moral papež zaradi akutnega vnetja sklepa v kolenu odpovedati tudi vodenje slovesnosti na pepelnično sredo. Zdravnik je namreč papežu predpisal »daljši počitek za nogo«. 85-letni Frančišek je bil že večkrat primoran odpovedati svoje obveznosti zaradi bolečega išiasa. 

Tudi spokorna procesija brez papeža

Na pepelnično sredo popoldne naj bi papež daroval slovesno sveto mašo v baziliki sv. Sabine na rimskem griču Aventin, del slovesnosti pa je tudi spokorna procesija. Oba obreda bodo morali tudi letos opraviti v odsotnosti svetega očeta. Iz Vatikana ne poročajo, ali bo papež v sredo dopoldne lahko imel splošno avdienco.

Nadškof Cvikl in škof Lipovšek. FOTO: Facebook/Alojzij Cvikl

V Firencah tudi slovenska delegacija

Srečanja škofov in županov iz držav, povezanih s Sredozemljem, se udeležuje tudi delegacija iz Slovenije: mariborski nadškof metropolit in podpredsednik SŠK Alojzij Cvikl in upokojeni celjski škof dr. Stanislav Lipovšek ter predstavniki laikov, zakonca Ana in Dejan Glavač ter Suzana Tokić iz koprske škofije.

Slovenska delegacija v Firencah. FOTO: Facebook/Alojzij Cvikl

Kot je na svojem Facebook profilu zapisal nadškof Cvikl, je srečanje v Firencah nadaljevanje srečanja izpred dveh let v Bariju. Mariborski nadškof vernike poziva, naj se povežemo v molitvi in prosimo, da bi spoznanja in zaključki tega srečanja ne ostali zgolj na papirju, »ampak bi jih uresničili v življenju ob zavedanju, da karkoli storimo kateremu najmanjših, Njemu storimo (Mt 25, 40)«.

Naslovnica molitvene knjižice. FOTO: Facebook/Alojzij Cvikl

Nalaganje
Nazaj na vrh