Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež oktobra potuje v Assisi

Objava: 03. 01. 2011 / 08:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež oktobra potuje v Assisi

Letos bodo v rojstnem kraju sv. Frančiška obhajali petindvajseto obletnico svetovnega dneva molitve za mir, ki je na željo papeža Janeza Pavla II. prvič potekal leta 1986.

Papež Benedikt XVI. bo v letošnjem oktobru obiskal Assisi. Obisk rojstnega kraja sv. Frančiška je napovedal minulo soboto, na svetovni dan miru, med opoldansko molitvijo angelovega češčenja na Trgu sv. Petra v Vatikanu, povod zanj pa je petindvajseta obletnica svetovnega dneva molitve za mir, na katerega je papež Janez Pavel II. v mestece v srednji Italiji leta 1986 prvič povabil predstavnike različnih krščanskih veroizpovedi.

To je bilo 'zgodovinsko dejanje', je dejal Benedikt XVI. in kristjane različnih veroizpovedi ter predstavnike drugih religij pozval, naj se mu na ta dan pridružijo. V Assisiju naj bi po papeževih besedah slovesno obnovili zadolžitev vernikov vseh veroizpovedi, da si dejavno prizadevajo za mir.

Po srečanju leta 1986 je katoliška skupnost Sant'Egidio iz Assisija molitvena srečanja prirejala vsako leto, leta 2002 pa je na mirovno srečanje ponovno povabil tedanji papež Janez Pavel II.

Sicer pa je sveti oče dejal, kako je svetovni dan miru priložnost, da skupaj premislimo o velikih izzivih naše dobe, eden od teh je tudi verska svoboda. Po papeževih besedah smo danes priča dvema nasprotnima in negativnima težnjama. Na eni strani je to laicizem, ki religijo pogosto odriva na področje zasebnosti, na drugi strani pa imamo fundamentalizem, ki želi religijo vsiliti vsakomur. V resnici pa 'Bog kliče človeštvo k sebi z načrtom ljubezni, ki vsebuje celovito osebnost v njeni naravni in duhovni razsežnosti, zahteva pa tudi odgovor z izrazi svobode in odgovornosti, z vsem srcem in vsem bitjem, individualno in skupnostno,' je dejal papež in nadaljeval, da je tam, kjer se priznava verska svoboda, dostojanstvo človeške osebe spoštovano v temelju, prav tako se utrjuje moralna zavest, krepijo se ustanove in civilno življenje. Prav zato je verska svoboda, je poudaril papež, prednostna pot za izgradnjo miru.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh