Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež opozoril na razmere kristjanov v Pakistanu

Objava: 18. 11. 2010 / 08:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež opozoril na razmere kristjanov v Pakistanu

Benedikt XVI. je med včerajšnjo splošno avdienco izrazil zahtevo po takojšnji osvoboditvi pakistanske katoličanke, ki je zaradi domnevnega krivoverstva obsojena na smrt.

Papež Benedikt XVI. se v svojih javnih nagovorih redko zavzema za posameznike. Med včerajšnjo splošno avdienco na Trgu sv. Petra v Vatikanu pa je ta običaj prekinil in je ob koncu svojega nagovora naslovil prošnjo na pakistanske oblasti, naj osvobodijo krščansko mater, ki so pred kratkim obsodili na smrt.

Asia Bibi, petinštiridesetletna mati štirih otrok, je bila obtožena krivoverstva proti preroku Mohamedu in obsojena na smrt z obešenjem v mestu Sheikhupura, ne daleč stran od pakistanske prestolnice Lahore. Bibijevo pakistanske oblasti preganjajo, ker je pred svojimi muslimanskimi sodelavci zagovarjala krščanstvo, ki so ga označili kot ‘napačno veroizpoved’. Nekaj dni po tem so Bibijevo zaprli, na sojenju 7. novembra pa je bila obtožena krivoverstva, kar je v Pakistanu, samooklicani islamski republiki, zločin, ki ga kaznujejo s smrtjo. Pravice verskih manjšin so v Pakstanu izredno omejene.

Papež Benedikt XVI. je pakistanske oblasti pozval, naj Bibijevi čim prej zagotovijo ‘popolno svobodo’ in ob tem opozoril na pomanjkanje verske svobode v državi. Izrazil je tudi svojo veliko skrb za tamkajšnje kristjane, ki so pogosto žrtve nasilja in diskriminacije. Sveti oče je v svojem pozivu izrazil duhovno bližino Bibijevi in njeni družini.

Na papeževe besede se je hitro odzval pakistanski škof Andrew Francis, ki je svetemu očetu izrazil hvaležnost za podporo Bibijevi in za njegovo priznanje trpljenja pakistanskih kristjanov ob kršenju njihovih pravic.

Benedikt XVI. je za podporo v primeru Bibijeve in podobnih primerov po vsem svetu zaprosil celotno mednarodno skupnost. Vsem kristjanom v podobnem položaju je zagotovil svoje molitve in izrekel zahtevo po spoštovanju njihovega človeškega dostojanstva in temeljnih človekovih pravic.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh