Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež potuje v Santiago de Compostela in Barcelono

Objava: 26. 10. 2010 / 07:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež potuje v Santiago de Compostela in Barcelono

Benedikta XVI. v kratkem pričakujejo v Španiji, povod za njegov obisk na Iberskem polotoku pa je 'sveto Jakobovo leto'.

Papeža Benedikta XVI. v kratkem pričakujejo v Španiji. V 'svetem Jakobovem letu' bo sveti oče 6. novembra obiskal romarsko središče Santiago de Compostela, od tam pa bo odpotoval v Barcelono, kjer bo 7. novembra blagoslovil oltar v sloviti baziliki Svete družine.

Vrhunca obeh obiskov predstavljata obe bogoslužji, sobotno na osrednjem trgu, Plaza del Obradoiro, v Santiagu, in nedeljsko v barcelonski baziliki Sagrada Familia. Tam bo papež z verniki tudi zmolil tradicionalno nedeljsko molitev angelovega češčenja.

V Barceloni se bo Benedikt XVI. sestal s španskim kraljevim parom, Juanom Carlosom I. in Sophio, v Santiagu pa s prestolonaslednikom princem Felipejem Asturijskim in njegovo soprogo princeso Leticijo. Naslednika španske krone bosta svetega očeta pričakala že na letališču v Santiagu.

V Santiagu se bo papež popoldne sestal tudi s predsednikom španske vlade, Josejem Luisom Rodriguezom Zapaterom. Za izmenjavo mnenj s španskimi kardinali sta predvidena dva termina, eden v Santiagu in eden v Barceloni.

Benedikt XVI. v svojih potovalnih načrtih Španiji izkazuje precejšnjo pozornost. Cilj njegovega prvega obiska na Iberskem polotoku je bila Valencia (2006), letos prihaja v Santiago in Barcelono. Prihodnje leto ga pričakujejo v Madridu, saj španska prestolnica v avgustu gosti svetovni dan mladih.

Bazilika Sagrada Familia z osmimi turni, katere oltar bo papež blagoslovil ob svojem obisku, je najbolj obiskano svetišče v Barceloni. Načrt za baziliko je delo slovitega arhitekta Antonia Gaudija (1852-1926). Cerkev z vmesnimi prekinitvami gradijo že od leta 1882. Za Gaudija pa v Vatikanu od leta 2003 teče postopek za beatifikacijo.

Svetišče je bilo pred kratkim prekrito s streho in je odslej tudi v zgornjem delu na voljo za bogoslužja. Deli bazilike so od leta 2005 na seznamu UNESCO-ve kulturne dediščine. Arhitekturna mojstrovina je zgrajena v mešanici novokatalonskega sloga, ki je nekakšna različica nove gotike, ter secesije, katalonskega modernizma in moderne.

Doslej so bogoslužja obhajali v veliki kripti, ki je bila zgrajena že za časa Gaudija. Omenjena kripta je bila tudi bogoslužni prostor leta 1909 ustanovljene župnije, ki obsega velik del mestnega okrožja Distrito de Sant Marti.

Trenutno gradbena dela potekajo še na dveh turnih, ki jih je za svojo mojstrovino predvidel arhitekt Gaudi. Turna sta visoka sto petindvajset metrov.

Gradnja bazilike naj bi bila zaključena leta 2026, ob stoti obletnici smrti velikega arhitekta. V tem primeru bo gradnja trajala sto štiriinštirideset let. Seveda bo zaključek gradbenih del moč doseči le ob zadostni količini denarnih sredstev.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh