Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri Nemcih bolj priljubljen kot katoliška Cerkev

Objava: 16. 03. 2011 / 10:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež pri Nemcih bolj priljubljen kot katoliška Cerkev

Zaupanja je deležen tudi zvezni predsednik Wulff.

Papež Benedikt XVI. med Nemci uživa večji ugled kot katoliška Cerkev in precej večjega kot vodilni gospodarstveniki in politične stranke, je zapisano v poročilu, ki je bilo objavljeno v prilogi nemškega časnika ‘Zeit’ z naslovom ‘Christ & Welt’ (Kristjan in svet). 29% izprašanih v anketi ‘Forsa’ je izrazilo ‘globoko zaupanje’ v papeža, navaja poročilo. V nasprotju s tem podatkom pa le 21% izprašanih zaupa Cerkvi kot ustanovi. Obe odstotni vrednosti sta nižji kot pred letom dni.

Stopnja zaupanja v vodilne gospodarstvenike in politične stranke se ustavi pri 12 oz. 18%. Nemci zaupajo le svojemu zveznemu predsedniku, saj je pozitivno mnenje o Christianu Wulffu izrazilo kar 62% izprašanih.

Katoličani v Nemčiji večinsko podpirajo katoliškega cerkvenega poglavarja, piše ‘Kristjan in svet’. Okoli 52% jih papežu zaupa, medtem ko Cerkvi zaupa okoli 45% nemških katoličanov.

Vrednosti so po navedbah javnomnenjskih raziskovalcev v primerjavi z letom 2010 delno upadle. Tudi v preteklem letu pa je Benedikt XVI. z 38% podpore med rojaki užival večji ugled kot katoliška Cerkev (29%). Pri katoličanih je bila podpora papežu v preteklem letu 62-, Cerkvi pa 56-odstotna.

Inštitut za javnomnenjske raziskave ‘Forsa’ je anketo izvedel meseca februarja med dva tisočimi naključno izbranimi osebami. Vodja inštituta, Joachim Koschnicke, nižjo podporo Cerkvi pripisuje škandalom glede spolnih zlorab, ki so v minulem letu pretresli katoliško Cerkev, kar je pripeljalo do ‘dramatične izgube zaupanja’. Odnos Nemcev, še posebej katoličanov, do sedanjega papeža je ta padec precej omilil. Po mnenju vodje inštituta ‘Forsa’ pa bi se morala Cerkev precej zamisliti in se lotiti temeljite notranje prenove.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh