Zapri
Iskanje

#EOF2022: Assisi pričakuje papeža Frančiška

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 23. 09. 2022 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.09.2022 / 10:32
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

#EOF2022: Assisi pričakuje papeža Frančiška

#EOF2022: Assisi pričakuje papeža Frančiška
»Frančiškova ekonomija« je izmenjava izkušenj in znanj mladih ekonomistov z uveljavljenimi gospodarstveniki in podjetniki. FOTO: Vatican Media
Pravzaprav ne bi smel potovati. Vsaj ne prav veliko. In kdor je spremljal papeža Frančiška na njegovem nedavnem obisku v Kazahstanu, lahko le ugiba, kako hude so njegove težave s kolenom, in morda še kje drugje.

Toda delo je na prvem mestu. In če delo pomeni srečanje z mladimi, ki si prizadevajo za uravnoteženje gospodarstva, potem bo svetega očeta od potovanja v Assisi verjetno odvrnila le huda nevihta. Jutri bo namreč s helikopterjem poletel v umbrijsko mestece, kjer se od sinoči zbirajo mladi udeleženci letošnjega srečanja njegove pobude »Frančiškova ekonomija« (#Economy of Francesco).

Zaradi koronaepidemije so srečanja mladih ekonomistov doslej uspeli organizirati predvsem v digitalni obliki.

»Frančiškova ekonomija« je izmenjava izkušenj in znanj mladih ekonomistov z uveljavljenimi gospodarstveniki in podjetniki, ki jo je pred tremi leti osebno spodbudil papež Frančišek. Naslov pobude se nanaša na redovnega ustanovitelja sv. Frančiška Asiškega (1181/82-1226). Zaradi koronaepidemije so srečanja doslej uspeli organizirati predvsem v digitalni obliki.

Po Frančiškovi zamisli je bila konferenca, ki jo je organiziral Vatikan in je bila predvidena za marec 2020, pripravljena kot spletna konferenca jeseni v prvem letu epidemije. Tudi drugi poskus leta 2021 ni bil mogoč v polni navzočnosti vseh udeležencev. Lansko jesen so priredili srečanje, ki je bilo delno virtualno, delno pa je bilo izpeljano v živo v Assisiju. Poleg tega je pobuda ustanovila t. i. šolo, v okviru katere več mesecev izvajajo spletna predavanja.

»Vnesti dušo gospodarstvu jutrišnjega dne«

Po besedah vodje konference, asiškega škofa Domenica Sorrentina, si papež prizadeva, da bi »spremenili današnje gospodarstvo in vnesli dušo gospodarstvu jutrišnjega dne«. Ta zahteven proces naj bi dejavno oblikovali mladi, ki jih navdihujeta Frančišek Asiški in ohranjanje stvarstva.

V krogu odločevalcev morajo imeti svoje mesto ne le mladi, ampak tudi revni.

V prvem poskusu pred dvema letoma je okoli 2.000 mladih ekonomistov in družboslovcev, podjetnikov in aktivistov izmenjalo ideje o možnostih alternativnega gospodarstva v smislu papeževih okrožnic Hvaljen, moj Gospod in Vsi smo bratje. »S tem kongresom si želimo vzeti nazaj delček prihodnosti, ki nam jo je ukradla sedanja generacija,« so enoglasno povedali mladi udeleženci. Na srečanju so sodelovala tudi znana imena, kot je Nobelov nagrajenec za mir Muhammad Yunus.

Papež Frančišek je v sklepni poslanici udeležencem položil na srce, da morajo imeti v krogu odločevalcev svoje mesto ne le mladi, ampak tudi revni. Na drugem srečanju leta 2021 je sveti oče udeležence spomnil, da so obenem sedanjost in prihodnost. »Morda ste zadnja generacija, ki nas lahko reši, in pri tem niti najmanj ne pretiravam,« je pojasnil papež in postavil visoka merila za letošnje srečanje. Mladi nestrpno pričakujejo, kaj bo papež jutri povedal v Assisiju. Prvi udeleženci so tam že od sinoči.

Globalna mreža

Po podatkih Vatikana je projekt »Frančiškova ekonomija« med koronaepidemijo prerasel v globalno mrežo. »V veliko veselje mi je, da bo po začetkih 'na skrivnem' končno prišlo do pravega srečanja v Assisiju,« je poleti na predstavitvi pojasnila tajnica vatikanskega diasterija za razvoj, s. Alessandra Smerilli. Tudi sama je izrazila željo, da bi spremljala in podpirala omenjeni projekt.

Cilj srečanja je podpis globalnega pakta za trajnostno poslovanje - nekaj oprijemljivega, na čemer bo mogoče graditi v prihodnjih letih.

Prvo srečanje »iz oči v oči« prirejajo bratje minoriti v Assisiju. Poleg izmenjave mnenj v večjih in manjših skupinah je cilj srečanja podpis globalnega pakta za trajnostno poslovanje - nekaj oprijemljivega, na čemer bo mogoče graditi v prihodnjih letih.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh