Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež se je časnikarjem zahvalil za strokovno poročanje

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 18. 03. 2013 / 08:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež se je časnikarjem zahvalil za strokovno poročanje

Sveti oče Frančišek je minulo soboto na prvi javni avdienci sprejel več tisoč časnikarjev, jim pojasnil izbiro svojega imena in kakšno vlogo je pri tem odigral kardinal Hummes.

Papež Frančišek se je medijem zahvalil za strokovno poročanje v času izpraznjenja Petrovega sedeža. Na svoji prvi javni avdienci je minulo soboto v vatikanski dvorani Pavla VI. sprejel predstavnike medijev. “Naporno delo je za vami”, je sveti oče dejal v kratkem nagovoru pred več tisoč časnikarji, fotografi in televizijskimi sodelavci. Obenem je pojasnil, da mora v ospredju Cerkve in svetovne javnosti vedno stati Kristus in ne papež.

Svoje papeško ime Frančišek si je nekdanji argentinski kardinal izbral z mislijo na sv. Frančiška Asiškega in njegovega prizadevanja za uboge, za mir in za okolje. Med konklavom je papež Frančišek po lastnih navedbah sedel poleg nekdanjega nadškofa v brazilskem Sao Paolu, kardinala Claudia Hummesa. Ko je bilo po štetju glasov že jasno, kdo bo novi poglavar katoliške Cerkve, ga je kardinal Hummes objel in mu dejal: “Ne pozabi ubogih!” To ga je spodbudilo k izbiri papeškega imena.

Cerkev nima političnega značaja, je papež poudaril v nagovoru medijskim predstavnikom. Gre za duhovno ustanovo, zato poročanje o cerkvenem dogajanju ni vedno enostavno. Kot je še pojasnil sveti oče Frančišek, bi si sam želel revne Cerkve in Cerkve za reveže, Cerkve, ki mora oznanjati ‘Dobroto, Resnico in Lepoto’. To je povezal z današnjimi mediji, za katere si prav tako želi, da bi svetu poročali o resnici, dobroti in lepoti.

V preteklih dneh in tednih je iz Rima o konklavu in izvolitvi novega papeža poročalo okoli šest tisoč medijskih predstavnikov. Mednje sodi tudi šeststo časnikarjev, ki so stalno akreditirani v Rimu in pri Svetem sedežu.

Papež Frančišek pa je na avdienci pozornost zbudil tudi z nenavadnim dejanjem spoštovanja za nekatoliške in neverne časnikarje v Vatikanu. Ob zaključku sprejema zbranim časnikarjem ni podelil običajnega apostolskega blagoslova, ampak je v španščini dejal: “Ker številni izmed vas niste katoliške vere, mnogi pa sploh ne verujete, vam vsem skupaj podeljujem blagoslov v tišini, vsakemu posebej, z zavestjo, da je vsak izmed vas Božji otrok. Naj vas Bog blagoslovi.” Zatem je z nasmehom na obrazu zapustil dvorano za avdience.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh