Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež se je med splošno avdienco sestal z novim kijevskim nadškofom

Objava: 30. 03. 2011 / 20:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež se je med splošno avdienco sestal z novim kijevskim nadškofom

V pozdravnem nagovoru je Benedikt XVI. poudaril enotnost obeh Cerkva in pohvalno ocenil delo predhodnika nadškofa Ševčuka, Lubomirja Husarja.

Novi poglavar grško-katoliške Cerkve v Ukrajini, kijevski nadškof Svetoslav Ševčuk, se je včeraj prvič sestal s svetim očetom Benediktom XVI. Do kratkega pogovora je prišlo ob zaključku včerajšnje splošne avdience, ki se je je udeležil tudi nadškof Ševčuk.

Svetoslava Ševčuka, ki je doslej opravljal naloge apostolskega administratorja v grško-katoliški škofiji Buenos Aires, so na položaj kijevskega nadškofa na škofovskem zasedanju grško-katoliške Cerkve v Lvovu izvolili minuli četrtek, naslednji dan pa je njegovo izvolitev potrdil tudi papež Benedikt XVI. V pozdravnem nagovoru, ki ga je izpeljal v ukrajinskem jeziku, je sveti oče poudaril enotnost obeh Cerkva in pohvalno ocenil delo Ševčukovega predhodnika, kardinala Lubomirja Husarja. Ševčuka so na romanju v Rim spremljali člani sinode, pa tudi okoli tristo romarjev iz Ukrajine.

Grško-katoliška Cerkev v Ukrajini je po navedbah iz Vatikana s 4,3 milijoni vernikov največja katoliška vzhodna Cerkev. Pri bogoslužju se ukrajinski katoličani ravnajo po bizantinskem obredu, ki ga delijo s pravoslavnimi kristjani.

Včerajšnjo katehezo med splošno avdienco pa je papež posvetil sv. Alfonzu Mariji Ligvoriju, cerkvenemu učitelju in ustanovitelju reda redemptoristov iz 18. stoletja. Kot je dejal sveti oče, je sv. Alfonz Marija Ligvorij zgled gorečega pastirja, ki je osvojil duše s pridiganjem evangelija in zakramenti, imel pa je tudi stvaren in optimističen pogled na dobro, ki ga Gospod poklanja vsakemu človeku. Velik poudarek je dal tudi čustvom in srcu, ki so poleg misli pomembni za ljubezen do Boga in bližnjega.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh