Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež še poostril merila proti pranju denarja

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 11. 2013 / 08:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež še poostril merila proti pranju denarja

Papež še poostril merila proti pranju denarja

Dosedanje pristojnosti in nadzorne funkcije leta 2010 ustanovljenega odbora AIF z novim statutom razširjene na vse vatikanske urade z rednim finančnim poslovanjem.

Papež Frančišek je še poostril vatikanska merila v boju proti nezakonitem finančnem poslovanju in pranju denarja. V Vatikanu so včeraj objavili novi statut za vatikanski finančni nadzorni odbor AIF (Autorita di Informazione Finanziaria), ki naj bi v veljavo stopil prihodnji četrtek, 21. novembra. Z novim statutom so dosedanje pristojnosti in nadzorne funkcije leta 2010 ustanovljenega odbora AIF razširjene na vse vatikanske urade z rednim finančnim poslovanjem. Nekdanji papež Benedikt XVI. je odbor pred tremi leti ustanovil z namenom, da prepreči zlorabo vatikanskega denarnega inštituta za pranje denarja in druge nezakonite finančne posle.

Novi statut vključuje pobude komisije za reformo vatikanske banke, ustanovljene junija letos, ki jo vodi kardinal Renato Farina, je zapisano v vatikanski predstavitvi. Nova merila finančnega poslovanja so bila predstavljena, tako kot že ustanovni statut AIF, z apostolskim pismom Motu proprio.

Novi statut predvsem pojasnjuje vlogo in odgovornost predsednika IOR, švicarskega bančnega izvedenca Reneja Brülharta, odboru pa naj bi omogočil »učinkovito avtonomno in neodvisno dejavnost v institucionalnih in pravnih okvirjih Svetega sedeža in Vatikanske države«, so poudarili v Vatikanu.

V pogovoru za nek švicarski časnik naj bi Brülhart pred nekaj dnevi pojasnil, da je ravnanje Vatikana na področju boja proti pranju denarja »na dobri poti«. Novo vpeljani sistem naj bi dobro deloval, v lanskem letu so namreč pri AIF zabeležili šest sumljivih primerov, v letošnjem letu pa bo takšnih najverjetneje še več.

Vir: Kathpress

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh